ΝΔ: Καλύπτουν την αποτυχία τους με λογιστικές ακροβασίες

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 16:01
A- A A+

Επικρίσεις κατά της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής διατυπώνει ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος για το 2010.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται -και η σημερινή δήλωση της τρόικας επαναλαμβάνει- ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή 14 δισ. ευρώ για το 2010», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η προσαρμογή στηρίζεται στη διαρκή αναθεώρηση των στόχων, λόγω αποκλίσεων και υστερήσεων.

Χρ. Σταϊκούρας: Καλύπτουν την αποτυχία τους με λογιστικές ακροβασίες

Χρ. Σταϊκούρας: Καλύπτουν την αποτυχία τους με λογιστικές ακροβασίες

Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα, εκτιμά ο κ. σταϊκούρας, «είναι η κυβέρνηση να αναθεωρεί συνεχώς προς τα κάτω τις προβλέψεις της γι’ αυτά».

«Η μείωση του ελλείμματος του τακτικού προϋπολογισμού θα είναι -εάν είναι- 10 δισ. ευρώ για το 2010. Η μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης θα είναι -εάν είναι- 14 δισ. ευρώ για το 2010, εξαιτίας λογιστικών και εθνικολογιστικών προσαρμογών», συνεχίζει.

Όπως επισημαίνει εξάλλου, η μείωση του ελλείμματος, το πρώτο δεκάμηνο του έτους, είναι 7,5 δισ. ευρώ, και συνεπώς θα πρέπει, το έλλειμμα τους επόμενους και τελευταίους 2 μήνες του έτους, να μειωθεί περαιτέρω κατά 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο τέλος του έτους.

Από αυτά, προσθέτει, τα 7,5 δισ. ευρώ, που έχει μειωθεί το έλλειμμα, το πρώτο δεκάμηνο του έτους, το 1/3 προέρχεται από μέτρα εκτός Μνημονίου, από περαιτέρω συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από μειωμένες επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις.

«Η αποτυχία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής», καταλήγει, «δεν μπορεί να αντισταθμιστεί και να καλυφθεί με λογιστικές ακροβασίες και με πολιτικές πρακτικές, επιζήμιες για την οικονομία και την κοινωνία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή