Μετά την Ιρλανδία

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 20:12

A- A A+

Oταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνουν η Ισπανία και η Πορτογαλία για να αποτραπεί η μετάδοση του κακού στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ο οικονομολόγος Εντουαρντ Χιου είπε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»: «Να μην κάνουν κάποιο λάθος... να είναι απολύτως ειλικρινείς και να κάνουν ακριβώς αυτά που λένε».

Κι αυτό που λένε είναι απλό: λιτότητα. Μόνο που η λιτότητα δεν καθησυχάζει πλέον τους επενδυτές, που φοβούνται ότι η περαιτέρω αποδυνάμωση μιας ήδη αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα ή να αποπληρωθούν τα χρέη. «Από το σημείο αυτό και πέρα, όσο περισσότερη λιτότητα επιβάλλεις τόσο περισσότερο συρρικνώνεσαι και τόσο λιγότερα έχεις να πληρώσεις», τονίζει ο Χιου.

Ισως, λοιπόν η θυσία της Ιρλανδίας, αντί να σώσει την ευρωζώνη, να τη βυθίσει ακόμη περισσότερο. Αποδεχόμενη τις απαιτήσεις της αγοράς για ενίσχυση της Ιρλανδίας, γράφει ο Ντέιβιντ Πρόσερ στην «Ιντιπέντεντ», η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε την Πορτογαλία στην ίδια τύχη. Δεν χρειάζεται να υπάρξει καν πρόσχημα. Κι ύστερα θα ακολουθήσει το μεγάλο ψάρι: η Ισπανία. Αλλά, εδώ τα πράγματα δεν θα είναι απλά. Το χρέος της χώρας αυτής φτάνει τα 560 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο το χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μαζί.

Πηγές: Financial Times, Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στη φωτογραφία οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας Σόκρατες (αριστερά) και της Ισπανίας Θαπατέρο, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γιούνκερ στο μέσον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή