Εν αναμονή του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2002 07:16
UPD:07:22
A- A A+

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το αναθεωρημένο σχέδιο του Κόφι Ανάν, ενώ στη Λευκωσία, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με Κληρίδη και Ντενκτάς.

«Εχουμε λάβει τα σχόλια των δύο πλευρών και εργαζόμαστε επί ενός αναθεωρημένου κειμένου, το οποίο ελπίζω θα είναι έτοιμο σύντομα, ώστε να το θέσουμε υπ' όψιν των ενδιαφερομένων μερών», δήλωσε ο Κόφι Ανάν, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπό του.

Στη Μαδρίτη, ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε χθες κατά τη συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται προσοχή έως την τελευταία στιγμή, ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας υπογράμμισε ότι η Αγκυρα πρέπει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό, στον ευρωστρατό και στο ζήτημα εκπλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Το Κυπριακό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο του χθεσινού δείπνου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Οπως δήλωσε αμέσως μετά ο Γιώργος Παπανδρέου, κανένας από τους ομολόγους του δεν συνάρτησε την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σε ό,τι αφορά την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, οι περισσότερες χώρες συγκλίνουν προς τη γαλλο-γερμανική πρόταση που τοποθετεί αυτήν την ημερομηνία στις αρχές του 2005.

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός Ρασμούσεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα, ο Δανός πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ξεκινά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι προτεραιότητα της Αγκυρας είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι ξεχωριστό θέμα. Για μας η Κύπρος δεν συμπεριλαμβάνεται στη διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου».

«Μία ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας, θα μπορούσε να δοθεί κατά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή