Απεργία κατά της λιτότητας στην Πορτογαλία

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 10:43
UPD:11:35

A- A A+

Στην πρώτη γενική απεργία από το 1988 προχώρησαν σήμερα τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πορτογαλίας, αντιδρώντας στην ειλημμένη απόφαση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Λόγω της απεργίας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων, τα αεροπλάνα παραμένουν στο έδαφος, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στο σύστημα υγείας, καθώς και στις τράπεζες.

Οι Πορτογάλοι διαδηλώνουν ενάντια στις περικοπές μισθών και στην αύξηση της ανεργίας, τη στιγμή που φοβούνται ότι η χώρα τους είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες αγωνίζεται ώστε να καταστείλει τους φόβους ότι η χώρα του θα είναι η επόμενη, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που θα αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Για το λόγο αυτόν επιδιώκει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, περικόπτοντας τους μισθούς και αυξάνοντας τους φόρους.

Με την κινητοποίηση τα συνδικάτα επιδιώκουν να «πατήσουν» πάνω στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα μέτρα λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η πορτογαλική ανάπτυξη είχε θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι θα γλιστρήσει και πάλι στην ύφεση κατά τη διάρκεια του 2011, καθώς η αύξηση των φόρων και η περικοπή των μισθών του δημοσίου τομέα κατά 5% θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή