Β. Κορέα: Στο χείλος του πολέμου εξαιτίας της Σεούλ

Tέσσερις οι νεκροί από το χθεσινό βομβαρδισμό
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 10:50
UPD:11:11

Η κορεατική χερσόνησης οδηγείται στο χείλος του πολέμου εξαιτίας των ενεργειών της Νοτίου Κορέας, προειδοποίησε η Πιονγιάνγκ σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

A- A A+

Η κορεατική χερσόνησος οδηγείται στο χείλος του πολέμου εξαιτίας των ενεργειών της Νοτίου Κορέας, προειδοποίησε η Πιονγιάνγκ σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Νωρίτερα η νοτιοκορεατική τηλεόραση μετέδωσε ότι στο νησί που βομβαρίστηκε χθες από τη Βόρειο Κορέα εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο πολιτών, ανεβάζοντας έτσι τον απολογισμό του θερμού επεισοδίου στους τέσσερις νεκρούς.

Την ίδια ώρα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως είναι πλέον δύσκολη η επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Εν τω μεταξύ σε μία κίνηση στήριξης της Σεούλ από τις ΗΠΑ, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS George Washington» κατευθύνεται προς την κορεατική χερσόνησο για να λάβει μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα.

Το «USS George Washington» (με 75 μαχητικά αεροσκάφη και πλήρωμα 6.000 και πλέον ατόμων) απέπλευσε από ναυτική βάση νότια του Τόκιο σήμερα το πρωί και θα συμμετάσχει σε αεροναυτικά γυμνάσια με δυνάμεις της Νότιας Κορέας από την Κυριακή έως την επόμενη Τετάρτη, διευκρίνισαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη Σεούλ.

«Η άσκηση αυτή έχει αμυντική φύση», ανακοίνωσε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα. «Ενώ σχεδιάστηκε πριν τη χθεσινή απρόκλητη επίθεση του πυροβολικού (της Βορείου Κορέας), επιδεικνύει την δύναμη της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ και την δέσμευσή μας στην περιφερειακή σταθερότητα μέσω της αποτροπής», υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, Ουάσινγκτον και Σεούλ συμφώνησαν να συντονίσουν την αντίδρασή τους. Σε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα, με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιούνγκ Μπακ, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την αιματηρή επίθεση με πυρά πυροβολικού σε νοτιοκορεάτικο νησί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά και πλήρως δεσμευμένες στην προάσπιση της συμμάχου τους Δημοκρατίας της Κορέας», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνομιλία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τις επόμενες ημέρες θα υπογραμμίσουν τη στενή διμερή συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Ομπάμα φέρεται να είπε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις "προκλητικές ενέργειες" και να μην παραβιάζει τους όρους της εκεχειρίας.

Σύμφωνα εξάλλου με το γραμματέα ενημέρωσης του Πενταγώνου Τζέοφ Μορέλ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, δήλωσε στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Τάε Γιάνγκ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το βομβαρδισμό από τη Βόρεια Κορέα ως παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με την οποία τερματίστηκε ο Πόλεμος της Κορέας 1950-53, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα εκτιμούσε «μια αυτοσυγκράτηση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας».

Τέλος, η στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNC) στη Σεούλ, επικεφαλής της οποίας είναι οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη έναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι άμβλυνσης της έντασης.

«Η UNC θα διερευνήσει το επεισόδιο στο πλαίσιο της ευθύνης για να διατηρήσει τη Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός και θα καταγράψει τις όποιες παραβιάσεις», αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης η οποία καταλήγει: «Η UNC ζήτησε τη διεξαγωγή συνομιλιών στρατηγικού επιπέδου με το Λαϊκό Στρατό της Κορέας, μέσω της αποστολής της Πανμουνγιόμ, για να επιτευχθεί μια ανταλλαγή πληροφοριών και η αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή