Σε συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων νοσηλευτή, καλεί τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απειλώντας με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα παρέβη τους κανόνες αυτούς, απαιτώντας από τους έλληνες νοσηλευτές που απέκτησαν τα επαγγελματικά προσόντα τους σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών τους στην Ελλάδα πριν μπορέσει να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο οικείο μητρώο. Αυτό εκτιμάται ότι επηρεάζει αρνητικά τόσο τον ελληνικό τομέα της υγείας όσο και τους νοσηλευτές με τα κατάλληλα προσόντα που αναζητούν εργασία στην ίδια τη χώρα τους.
Το αίτημα της Επιτροπής προς την Ελλάδα διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο.
Τι προβλέπουν οι εν λόγω κανόνες;
Η ελευθερία εγκατάστασης και η ελευθερία παροχής υπηρεσιών είναι θεμελιώδεις αρχές της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Παρέχουν στις επιχειρήσεις και στα πρόσωπα το δικαίωμα να εγκαθίστανται και να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα οπουδήποτε επιθυμούν στην ΕΕ. Η αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στην ΕΕ είναι βασική αρχή για τη διευκόλυνση των ελευθεριών αυτών, αλλά και για τη διασφάλιση της ευελιξίας των αγορών εργασίας. Οι ενωσιακοί κανόνες επιτρέπουν στους επαγγελματίες με τα κατάλληλα προσόντα να μετακινούνται πέραν των συνόρων και να ασκούν το επάγγελμά τους σε άλλο κράτος μέλος. Επιπλέον, τα προσόντα που αφορούν ορισμένα επαγγέλματα, όπως του ιατρού, του νοσηλευτή, του οδοντίατρου, της μαίας, του κτηνίατρου, του φαρμακοποιού και του αρχιτέκτονα, είναι εναρμονισμένα σε επίπεδο ΕΕ και, ως εκ τούτου, πρέπει να αναγνωρίζονται αυτομάτως σε κάθε κράτος μέλος. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που έχουν αποκτήσει τα προσόντα τους σε κράτος μέλος της ΕΕ δικαιούνται να εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς να υποβάλλονται σε υπερβολικές και αδικαιολόγητες διοικητικές διατυπώσεις.
Με ποιον τρόπο δεν συμμορφώνεται η Ελλάδα με τους εν λόγω κανόνες;
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία (νόμος 3252/2004) παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 1 και το άρθρο 21 παράγραφος 1 της οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Οι εν λόγω διατάξεις ορίζουν ότι νοσηλευτές υπεύθυνοι για γενική περίθαλψη των οποίων η εκπαίδευση πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις εκπαίδευσης και οι οποίοι απέκτησαν τίτλο σπουδών που εμφαίνεται στο παράρτημα της οδηγίας τυγχάνουν αυτόματης αναγνώρισης σε κάθε άλλο κράτος μέλος και έχουν δικαίωμα πρόσβασης και άσκησης του επαγγέλματος στο εν λόγω κράτος μέλος.
Ωστόσο, αντί να εφαρμόζει τις εν λόγω διατάξεις για την αυτόματη αναγνώριση, η Ελλάδα απαιτεί από τους νοσηλευτές που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση νοσηλευτή γενικής περίθαλψης σε άλλο κράτος μέλος να επιτυγχάνουν, ως προϋπόθεση εγγραφής τους στο οικείο μητρώο, την αναγνώριση του ακαδημαϊκού τίτλου τους στην Ελλάδα. Η εγγραφή αυτή είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος του νοσηλευτή στην Ελλάδα.
Με ποιον τρόπο θίγονται οι πολίτες συνεπεία της κατάστασης αυτής;
Ενόσω η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες, οι έλληνες νοσηλευτές που είναι κάτοχοι πτυχίων τα οποία απέκτησαν αλλού κινδυνεύουν να ταλαιπωρηθούν από περιττές γραφειοκρατικές και βραδείες διαδικασίες μέχρι να είναι σε θέση να ασκήσουν το δικαίωμά τους να εργαστούν στην Ελλάδα. Επιπλέον, το ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να στερηθεί τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την εμπειρία τους.