Γ. Πεταλωτής: Διαρκής πρόκληση ανεξαρτήτως μνημονίου

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 16:48

«Η εξασφάλιση κάθε δόσης του δανείου είναι μια πρόκληση για εμάς», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συμπλήρωσε ότι διαρκής πρόκληση είναι «να αλλάξουμε τη χώρα, να αλλάξουμε παθογένειες δεκαετιών».

A- A A+

«Η εξασφάλιση κάθε δόσης του δανείου είναι μια πρόκληση για εμάς», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συμπλήρωσε ότι διαρκής πρόκληση είναι «να αλλάξουμε τη χώρα, να αλλάξουμε παθογένειες δεκαετιών».

«Αυτή η διαρκής πρόκληση είναι το ζητούμενο για εμάς, ανεξάρτητα από την εφαρμογή του μνημονίου και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε με την τρόικα», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέα βάρη στους αδύναμους και τα μεσαία στρώματα που βρίσκονται σε αδύναμη κατάσταση».

«Γι’ αυτό έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή μισθών, συντάξεων και νέοι φόροι», τόνισε.

Ο κ. Πεταλωτής αναγνώρισε ότι χρειάζεται ανάπτυξη, αλλά όπως είπε, «πριν από αυτή πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση και μάλιστα έχουμε βάλει συγκεκριμένες στοχεύσεις».

«Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, έχει λάβει πρόσφατα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού, το δε τριετές πρόγραμμα Σταθερότητας που διανύουμε, τηρείται απαρέγκλιτα και με βάση αυτό βαίνουμε προς την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της χώρας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν συμμερίζεται η κυβέρνηση ορισμένες από τις προτάσεις που διατύπωσε χτες ο πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, αναγνώρισαν χτες για άλλη μια φορά την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί σε λίγους μόνο μήνες και σημείωσε ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της συνεχίζει να τηρεί τους στόχους της και επιταχύνει όλες τις μεγάλες αλλαγές, που θα συνεχιστούν άμεσα και που πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε την κατάθεση το Δεκέμβριο και την ψήφιση τον Ιανουάριο, δύο νομοσχεδίων από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για τη «στοχευμένη πάταξη» της φοροδιαφυγής».

Ειδικότερα, η αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού, η βελτίωση των υπηρεσιών προς του φορολογούμενους, η συγχώνευση εφοριών που δεν είναι αποδοτικές και η συνολική αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι μερικές από τις αλλαγές που θα επιφέρουν τα νομοσχέδια.

Ερωτηθείς εάν έχει διαμαρτυρηθεί κάποιος από την τρόικα για υπουργούς που «δεν συνεργάζονται», ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια διαμαρτυρία και ότι στην ανακοίνωση της η τρόικα λέει ακριβώς τα αντίθετα.

Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση σχετικά με «πληροφορίες» για ενόχληση από το ΔΝΤ, μίλησε για φήμες που ακούγονται όλο αυτό το διάστημα και οι οποίες είναι πολλές φορές αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες.

Για το εάν ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Λουκάς Παπαδήμος θα διαπραγματευτεί με το Βερολίνο αποκλειστικά το θέμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ή και το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «και ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χτες ότι δεν έχει τεθεί επίσημο ζήτημα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου».

«Ο κ. Παπαδήμος είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού και φυσικά συμμετέχει σε συγκεκριμένες αποστολές που είναι εξαιρετικά σημαντικές, όπως είναι και η διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, για τη δημιουργία του οποίου η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή