Βιετνάμ: Συζυγική βία για το 50% των γυναικών

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 10:36
UPD:08/10/2012 17:09
A- A A+

Πάνω από τις μισές γυναίκες στο Βιετνάμ έχουν υποστεί τουλάχιστον μία φορά βία -φυσική, σεξουαλική ή συναισθηματική- από το σύζυγό τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η βιετναμική κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ποσοστό 34% οι έγγαμες Βιετναμέζες παραδέχονται πως υπέστησαν βία σεξουαλική ή φυσική από το σύζυγό τους σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Προσθέτοντας τη συναισθηματική βία (προσβολές, δημόσια ταπείνωση, απειλές) ο αριθμός αυξάνεται στο 58%. Το 9% των γυναικών δηλώνουν ότι τώρα είναι θύματα φυσικής ή σεξουαλικής βίας.

Η μελέτη αυτή που δημοσιοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας σε βάρος των γυναικών είναι η πρώτη αυτού του τύπου που διενεργείται στην κομμουνιστική χώρα.

«Ενώ η συζυγική βία είναι γενικευμένη, το πρόβλημα εξακολουθεί να αποσιωπείται», είπε η Χενρίκα Τζάνσεν, η βασική συντάκτρια της μελέτης, υπογραμμίζοντας ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες θεωρούν τη βία αυτή φυσιολογική.

Το ήμισυ των 4.838 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, που ερωτήθηκαν στη μελέτη και παραδέχτηκαν ότι υφίστανται βία, είπαν ότι πρώτη φορά μιλούν για αυτό το θέμα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η άμεση ανάγκη να σπάσει η σιωπή, επιμένει ο Ζαν-Μαρκ Ολιβέ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Βιετνάμ.

Τα παιδιά επίσης είναι θύματα βίας. Σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών που έχουν ένα παιδί μικρότερο των 15 ετών, είπε ότι το παιδί του έχει ζήσει περιστατικό βίας από το σύζυγό τους.

Ωστόσο οι Βιετναμέζες δεν είναι κατ' ανάγκην ασφαλείς μακριά από το σύζυγό τους. Σε ποσοστό 10% γίνονται αποδέκτες βίας από πρόσωπο αρσενικού φύλου, που συχνά είνα μέλος της οικογένειάς τους.

Το 3% των γυναικών ομολογεί ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν καν συμπληρώσει την ηλικία των 15 ετών, κυρίως από αγνώστους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή