Την ανάγκη διενέργειας ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου για το μέλλον της χώρας υπογραμμίζει σε άρθρο του στο περιοδικό Επίκαιρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι η όποια συζήτηση δεν πρέπει να αποσκοπεί στην προσχώρηση σε ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Η Δημοκρατική Αριστερά είναι και θα είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις για την πορεία και το μέλλον της χώρας», επισημαίνει ο κ. Κουβέλης σχολιάζοντας το κάλεσμα του Πρωθυπουργού για συναίνεση και συνεχίζει: «Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο και τη στόχευση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο διάλογος πρέπει να αποσκοπεί στην εξεύρεση κοινού τόπου και όχι στην προσχώρηση σε ειλημμένες αποφάσεις και στη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, στο όνομα μια αόριστης συναίνεσης».
«Η Δημοκρατική Αριστερά είναι και θα είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις για την πορεία και το μέλλον της χώρας», επισημαίνει ο κ. Κουβέλης.
Όπως σημειώνει, η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συναινέσει στην πολιτική «που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις, ενισχύει τους δείκτες της ανεργίας, διευρύνει τη φτώχεια, τροφοδοτεί την ύφεση, ανέχεται την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή».
Όσον αφορά στα οικονομικά, ο κ. Κουβέλης κάνει λόγο για γιγάντωση της ανασφάλειας των πολιτών, καθώς όπως επισημαίνει, την αποτυχία της υστέρησης των εσόδων, «όλοι γνωρίζουν ότι αναπόδραστα, εφόσον διαρκεί το Μνημόνιο, θα την ακολουθήσει η γνωστή μέθοδος: δηλαδή η μείωση των δαπανών και η περιστολή των δαπανών σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική πρακτική, δεν θα συνεπάγεται περιστολή της σπατάλης, αποφυγή δαπανών από δυσλειτουργίες από κακοδιαχείριση, αλλά για μια ακόμη φορά, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του πραγματικού εισοδήματος».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, «η απεμπλοκή από το μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο κι αν αποτελεί δίκαιο αίτημα της κοινωνίας -και είναι δίκαιο- προϋποθέτει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση».
Ρεαλιστικό, σημειώνει, είναι να διεκδικείς την απαλλαγή της χώρας «από ασφυκτικές ρυθμίσεις του Μνημονίου και να προωθείς εναλλακτική πρόταση διεξόδου». Αυτό, καταλήγει, «συνιστά υπεύθυνη πολιτική και υπεύθυνη διεκδίκηση και όχι η γενικόλογη αναφορά στο θέμα αυτό, χωρίς επί της ουσίας να συνοδεύεται με την εναλλακτική πολιτική πρόταση που πρέπει να διεκδικηθεί».