Προσήλωση στις θεσμικές αλλαγές ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Και χρονοδιαγράμματα από τους υπουργούς
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 17:58
UPD:21:43

Τη σημασία των «μικρών ή μεγάλων» ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας πως το 2011 είναι «η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων».

A- A A+

Τη σημασία των «μικρών ή μεγάλων» ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας πως το 2011 είναι «η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων».

Όπως ανέφερε, οι αλλαγές αυτές αφορούν από το νοικοκύρεμα, μέχρι και στην εμπέδωση του αισθήματος Δικαίου, αλλά αφορούν και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, παραγωγικής, δημιουργικής, καινοτόμου, ποιοτικής, ανταγωνιστικής.

Πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο» εξηγώντας ότι η φύση των αλλαγών είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο έτος που, πολιτικά, ίσως να ήταν πολύ πιο δύσκολα αυτά που αποφασίσαμε πέρυσι, αλλά επιχειρησιακά ήταν πολύ πιο εύκολα.

Αν και σημείωσε πως οι αλλαγές που προωθούνται μπορεί να συναντήσουν αντιστάσεις, διευκρίνισε πως «τώρα πια, δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά».

Πρόσθεσε πάντως πως επιχειρησιακά πρέπει να ληφθούν πολύ πιο δύσκολες αποφάσεις, «που σημαίνει ότι το βάρος πέφτει πλέον στο κάθε υπουργείο, στις αλλαγές που θα μπορέσει να επιφέρει στη λειτουργικότητα της Δημόσιας Διοίκησης και, βεβαίως, με στόχο να στηρίξει τους πολίτες, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας».

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους υπουργούς να θέτουν στόχους σωστά και καθημερινά. «Ξέρω ότι καθημερινά υπάρχει η λεγόμενη "διαχείριση", ιδιαίτερα λόγω της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του δαιδαλώδους της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και των συναρμοδιοτήτων, πάνω σε χρονίζοντα προβλήματα. Υπάρχει η διαχείριση μικρών και μεγαλύτερων κρίσεων καθημερινά, που μπορεί να φάει σχεδόν όλο το χρόνο ενός Υπουργού» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Αυτές, όμως, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τις μεγάλες ή μικρές, αλλά ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, που αναδιαρθρώνουν και πόρους και δυνάμεις, κινητοποιούν και απελευθερώνουν παραγωγικό δυναμικό και, βεβαίως, στοχεύουν πάντα στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που βιώνει ο πολίτης».

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης του ο καθένας και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Με αφορμή την προσφυγή της Ιρλανδίας σε ΕΕ και ΔΝΤ για παροχή βοήθειας, σημείσωε πως είμαστε ενώπιον μιας πολύ κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος πρέπει να είναι κι ένας «έξυπνος» μόνιμος μηχανισμός.

Παράλληλα, με αφορμή τους χειρισμούς του Ιρλανδού Πρωθυπουργού επέκρινε εκ νέου την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον κ. Κώστα Καραμανλή: «Παρότι συντηρητικός ο Μπράιαν Κόουεν, δεν ακολούθησε αυτό που έκανε ο Έλληνας ομόλογός του - ο κ. Καραμανλής - μπροστά σε παρόμοια κρίση. Είπε "αναλαμβάνω την ευθύνη, προτείνω διαρθρωτικές αλλαγές και ένα δύσκολο πρόγραμμα, θα το περάσω στο Κοινοβούλιο, θα περάσω τον προϋπολογισμό και μετά θα πάω σε εκλογές". Δηλαδή, δεν εγκατέλειψε το καράβι, πετάγοντας μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση».

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega o υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα και όλοι μαζί να προχωρήσουμε με ένα νέο εθνικό κοινωνικό σύμφωνο, μαζί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Όπως ανέφερε, βρισκόμαστε κάτω από κατάσταση πολιορκίας και τα πράγματα θα προχωρήσουν, άσχετα αν κάποιος δεν θέλει.

Είμαστε υποχρεωμένοι να τα καταφέρουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υλοποιήσουμε τις επιταγές του μνημονίου, αν και είναι στενά τα χρονικά περιθώρια, υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ή θα γονατίσουμε ή θα κάνουμε το επόμενο βήμα για τη νέα εποχή για τη χώρα, γιατί κανείς δεν θέλει να παραδώσει μια χώρα χρεοκοπημένη. Το πρόγραμμα θα ικανοποιηθεί και θα βγει αν τρέξουμε με πρωτοφανή ταχύτητα».

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας ότι «όσοι μιλούν για αναδιαπραγμάτευση και γύρω από το μνημόνιο κάνουν κακό στη χώρα. Η συζήτηση είναι ζημιά στη χώρα, είναι κακό στη χώρα, είναι προδοσία. Η αντιμνημονιακή πολιτική τελείωσε, κατέρρευσε. Αυτοί που την ασκούσαν, ας κάνουν την αυτοκριτική τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή