Δηλώσεις Κ. Σημίτη μετά τη συνάντησή του με τον Δανό πρωθυπουργό

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2002 12:27
UPD:13:51

A- A A+

Την ελληνική θέση ότι θα πρέπει να ισχύσουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι και να προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς δυσκολίες, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δανό πρωθυπουργό Αντερς φοκ Ρασμούσεν.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη χορήγηση μιας ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία σε σύντομο χρόνο, πιθανότατα εντός του 2004, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ώστε εφ' όσον εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια να μπορέσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων άλλων ορισμένων άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά απο τη δανική προεδρία εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικώς θα υπάρξει κατάληξη στην Κοπεγχάγη «εάν δεν παρουσιαστούν την τελευταία στιγμή κάποια προβλήματα».

Τέλος, ο κ. Σημίτης ευχαρίστησε τον Δανό πρωθυπουργό για την «πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει συνολικά η δανική προεδρία, προετοιμάζοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική προεδρία που ακολουθεί».

Ο Δανός πρωθυπουργός από την πλευρά του αφού επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Κοπεγχάγης θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις 10 υποψήφιες χώρες, καλώντας κάθε μία απο αυτές να αποδεχθεί τις εξειδικευμένες προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η δανική προεδρία.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ρασμούσεν απήυθυνε έκκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να φθάσουν σε μία συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, πριν απο την Κοπεγχάγη, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη μίας επανενωμένης νήσου «προτιμάται σαφώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο κ. Ρασμούσεν επισήμανε επίσης ότι η Κύπρος τηρεί τα κριτήρια της ένταξης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδεχθεί την «πρόταση πακέτο», που έχει ετοιμάσει η δανική προεδρία γι'αυτήν.

Λίγη ώρα αργότερα διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αυτή η «πρόταση πακέτο» αφορά δημοσιονομικά θέματα που αφορούν την ένταξη και διαβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του η Κύπρος θα αποδεχθεί αυτό το «πακέτο».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπενθύμισε ότι λόγω των πολύ υψηλών οικονομικών επιδόσεων της Κύπρου, πιθανότατα θα εκαλείτο αμέσως μετά την ένταξη να συμβάλει στο Κοινοτικό προϋπολογισμό, για να σημειώσει ότι η θέση της ελληνικής πλευράς ήταν και είναι ότι στην πρώτη μεταβατική περίοδο μετά την ένταξη καμμία απο τις χώρες δεν θα χρειαστεί να πληρώσει.

Από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός, αφού κάλεσε για άλλη μια φορά τις δύο πλευρές να φθάσουν σε λύση στο Κυπριακό πριν απο την Κοπεγχάγη, σημείωσε ότι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η Κύπρος θα ενταχθεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, οι οποίες αναφέρουν, όπως επισήμανε, ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος είναι ευκταία, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη και ότι «η απόφασή μας θα ληφθεί λαμβάνοντας υπ' όψιν όλους τους συναφείς παράγοντες».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δανός πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, επισήμανε ότι δεν υπάρχει «άμεση διασύνδεση» ανάμεσα στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να πληρούν τα πολιτικά κριτήρια (της Κοπεγχάγης) για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Με βάση την ευρωπαϊκή οπτική γωνία αλλά και την οπτική γωνία της Τουρκίας «δεν θα ήταν δίκαιο να διασυνδέσουμε την ημερομηνία με την επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο κ. Ρασμούσεν.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή