ΥΠΕΞ: Πρόταση για σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτ. Βαλκανίων

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 17:07

«Θα ασκήσουμε, ως Ελλάδα, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 και πρόθεσή μας είναι να οργανώσουμε εκ νέου μια Σύνοδο Κορυφής με όλα τα βαλκανικά κράτη, ίσως εδώ πάλι στη Θεσσαλονίκη, τη Σύνοδο κορυφής 'Θεσσαλονίκη ΙΙ'», σημείωσε ο ΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

A- A A+

Στην πρόθεση της Ελλάδας να διοργανώσει Σύνοδο Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων - Ε.Ε. το 2014, όταν θα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας τον Σέρβο ομόλογό του, Βουκ Γέρεμιτς, στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

«Θα ασκήσουμε, ως Ελλάδα, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 και πρόθεσή μας είναι να οργανώσουμε εκ νέου μια Σύνοδο Κορυφής με όλα τα βαλκανικά κράτη, ίσως εδώ πάλι στη Θεσσαλονίκη, τη Σύνοδο κορυφής "Θεσσαλονίκη ΙΙ"», σημείωσε ο ΥΠΕΞ, εκφράζοντας τη βούληση της χώρας μας να δώσει μια νέα και αποφασιστική ώθηση και δυναμική στην ένταξη των γειτονικών μας βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, είναι στο πλαίσιο της Συνόδου αυτής «να θέσουμε μια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη όλων των γειτονικών μας βαλκανικών χωρών και βέβαια και της Σερβίας».

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής. «Διαπιστώνουμε προς μεγάλη ικανοποίησή μας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει πολύ σύντομα την απαραίτητη γνωμοδότηση για την υποψηφιότητα της Σερβίας την Ε.Ε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ώθηση που, όπως είπε, δίνει η ελληνική κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων σήμερα, «κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο είχε καταστήσει αυτό το ζήτημα πρώτη προτεραιότητά της το 2003».

Χαιρέτισε τέλος την πρόταση της χώρας μας να διοργανώσει τη Σύνοδο «Θεσσαλονίκη ΙΙ» και με αυτή την ευκαιρία να ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία των βαλκανικών χωρών, ενώ εκτίμησε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Σερβίας θα γίνεται ολοένα και στενότερη σε τομείς όπως η οικονομία αλλά και σε θέματα που άπτονται της περιφερειακής συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή