Ρωσία: «Έγκλημα» του σταλινικού καθεστώτος η σφαγή στο Κατίν

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 17:39
A- A A+

Ως «έγκλημα» που διέταξε ο Στάλιν καταδίκασε η ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) τη σφαγή χιλιάδων Πολωνών από τη NKVD, τη σοβιετική πολιτική αστυνομία, το 1940 στο Κατίν.

«Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία είχαν παραμείνει επί πολλά χρόνια στα μυστικά αρχεία, αποκαλύπτουν το μέγεθος της φοβερής αυτής τραγωδίας, αλλά επιβεβαιώνουν επίσης ότι το έγκλημα του Κατίν διαπράχθηκε με προσωπική διαταγή του Στάλιν και άλλων μελών της σοβιετικής ηγεσία», αναφέρει το ανακοινωθέν της Δούμας.

«Η ευθύνη για το έγκλημα αυτό καταλογίσθηκε από τη σοβιετική προπαγάνδα στους εγκληματίες Ναζί», γεγονός που προκάλεσε «την οργή, την πίκρα και τη δυσπιστία του πολωνικού λαού», υπογραμμίζεται.

«Το ρωσικό Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα της αδικαιολόγητης αυτής πράξης, στις οικογένειες και τους συγγενείς τους».

Το ανακοινωθέν εκδόθηκε μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση της βουλής, με τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος να αντιτίθενται στην απόφαση, αρνούμενοι την ευθύνη του σταλινικού καθεστώτος.

Το ανακοινωθέν χαιρέτισε ο πρόεδρος του πολωνικού κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς το «σωστό βήμα και σημαντική ένδειξη».

Την άνοιξη του 1940, λίγο μετά το διαμελισμό της Πολωνίας από τη Γερμανία και την ΕΣΣΔ, 22.000 Πολωνοί αξιωματικοί, αιχμάλωτοι του σοβιετικού στρατού, εκτελέστηκαν στο δάσος του Κατίν, στη Μεντνόγε (Ρωσία) και στο Χαρκίβ (Ουκρανία).

Επί δεκαετίες, η Σοβιετική Ενωση κατηγορούσε τους Ναζί για τις εκτελέσεις αυτές. Μόλις τον Απρίλιο του 1990, ο τότε σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παραδέχθηκε την ευθύνη της χώρας του για τις σφαγές αυτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή