«Μορατόριουμ» ενός έτους ζητεί ο Γ. Παπανδρέου

Τριμερής επιτροπή κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΚΟ για την επεξεργασία των νομοσχεδίων
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 19:21
UPD:21:25
A- A A+

«Μορατόριουμ» ενός έτους για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και να πάει μπροστά η χώρα ζήτησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε συνδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το ιδεολογικό του στίγμα και η ιδεολογικοπολιτική στρατηγική του.

Δεν ζήτησε, εξάλλου, τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ φέρεται να ανέφερε ότι κρίνεται δύσκολη η σύγκληση, μέχρι τα Χριστούγεννα, του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκλεγεί νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

Το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του Πολιτικού Συμβουλίου είχε τεθεί με αφορμή την υπουργοποίηση των κ.κ. Κουτσούκου, Κουσελά και Όθωνα που είναι μέλη του οργάνου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε, τέλος, η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας και σε συνεργασία με τους υπουργούς θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα είναι πολύ αυστηρός με τους υπουργούς, οι οποίο δεν θα συνεργάζονται με την τριμερή επιτροπή.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε τα μέλη του για την πορεία της οικονομίας και για την κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ιρλανδία, ενώ τους διένειμε και ενημερωτικό υλικό για τον προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης διατυπώθηκαν επίσης προτάσεις για την αναγκαιότητα «ανοιχτής ζύμωσης» μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος και συνδικαλιστών, ενώ χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι οι ΔΕΚΟ και οι συνδικαλιστές είναι «σπλάχνα από τα σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ.

Μ. Καρχιμάκης: Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες

Καθοριστικούς για την πορεία της χώρας χαρακτήρισε τους μήνες που έρχονται ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1902847 .

«Θα τα καταφέρουμε, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα την αναγεννήσουμε», τόνισε, σημειώνοντας πως προϋποθέσεις είναι η ενότητα και η διαρκής συνεννόηση.

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, έκανε λόγο για θετικό απολογισμό, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στη «μεγάλη ανατροπή» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εκτίμησε ότι όλες σχεδόν οι Περιφέρειες ήταν δυνατόν να κερδηθούν.

Υποστήριξε δε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτή η νικηφόρα συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων να αποδειχθεί και αποτελεσματική στο επίπεδο της διακυβέρνησης», ώστε το «κοινωνικό εκκρεμές» να παραμείνει εκεί όπου έγειρε, στα αριστερά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καρχιμάκης έθεσε τους στόχους για το επόμενο διάστημα.

«Καθήκον μας είναι να κρατήσουμε το κόμμα ζωντανό, ενεργό, παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», ανέφερε και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στηρίξει με τη δράση του την κυβέρνηση, για τη σωτηρία και την ανόρθωση της πατρίδας.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει με τις παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο να αντιμετωπίσει το κλίμα καταστροφολογίας που, όπως είπε, καλλιεργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ.

Αφετέρου, επεσήμανε, «να εξηγήσουμε ότι, πέραν των αναγκαίων, επώδυνων μέτρων που λάβαμε, δεν είναι πολιτικές που μας έχουν επιβληθεί, αλλά δικές μας πολιτικές» και ότι «το Μνημόνιο δεν είναι παρά μια παρένθεση στην ιστορία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ», καθώς επίσης και «να στηρίξουμε, στα πρώτα καθοριστικά της βήματα, τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη».

Προανήγγειλε ακόμη πρωτοβουλία για την έναρξη ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου για την ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας, με σαφές χρονοδιάγραμμα και ανέφερε ότι την κωδικοποίηση και επεξεργασία των προτάσεων που θα οδηγήσουν στην εκπόνηση των βασικών αξόνων της πρότασης του κόμματος για κάθε περιφέρεια, μπορεί να την αναλάβει το ΙΣΤΑΜΕ.

Ο κ. Καρχιμάκης υπογράμμισε ότι το κόμμα θα πρέπει να στηρίζει την κυβέρνηση και αντίστροφα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει καθοριστικής σημασίας νομοσχέδια και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, να συζητούνται και στο κόμμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή