Δημιουργία «ενεργειακού Σένγκεν» προτείνουν αξιωματούχοι της ΕΕ

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 19:57
A- A A+

Τη δημιουργία ενός «ενεργειακού Σένγκεν», ενός διασυνοριακού δικτύου μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ και των κυριότερων ενεργειακών εταίρων των Βρυξελλών, δηλαδή της Ρωσίας και χωρών της κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, προτείνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με ένα έξυπνο δίκτυο και καλές συνδέσεις μπορούμε να οραματιστούμε ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από τα ρωσικά και ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια και το Desertec (το έργο παραγωγής ηλιακής ενέργειας) στη Σαχάρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, σε συνέδριο που οργανώθηκε στη Βαρσοβία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα ένα είδος ενεργειακού Σένγκεν», πρόσθεσε ο Μπούζεκ, αναφερόμενος στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ 25 χωρών της ΕΕ.

Στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, συμφώνησε πλήρως με την αποψη του Μπούζεκ. «Παρακινούμαι να θέσω μια προβοκατόρικη ερώτηση, εάν κατά την επόμενη δεκαετία αντί να εισάγουμε φυσικό αέριο για να το μετατρέπουμε σε ηλεκτρική ενέργεια μπορούμε να το μετατρέπουμε σε ηλεκτρισμό στη Ρωσία», σημείωσε.

Όπως είπε, «εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό από τεχνική και οικονομική άποψη, θα αποτελούσε μια βιώσιμη λύση για όλους μας».

Ζήτησε επίσης στενότερη συνεργασία της ΕΕ με τους κυριότερους παροχείς ενέργειας. «Πιστεύω ότι η Τυνησία, η Αλγερία και άλλες μεσογειακές χώρες μπορούν να ενταχθούν στις συνομιλίες για την ενέργεια. Θεωρώ ότι η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί στο ενεργειακό δίκτυό μας, όπως και η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν. Ελπίζω να συμβεί το ίδιο με τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν και, στο μέλλον, με το Ιράκ», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή