Με το γάντι τους Ιρλανδούς, με το μαστίγιο τους Έλληνες

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 20:00

A- A A+

«Οταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης απάντησαν με επιθέσεις ειρωνείας: "Γιατί δεν πουλάτε τα νησιά σας χρεοκοπημένοι" ή "Πώς περνάνε οι Έλληνες με τα δισεκατομμύριά μας" ή "Ποιός άφησε τους Έλληνες να μπουν στο ευρώ;".

Εντελώς διαφορετική η εικόνα με την Ιρλανδία: "H Ευρώπη τρέμει για το μέλλον της Ιρλανδίας", "ιρλανδική τραγωδία".

Για ποιό λόγο η διαφορετική αντιμετώπιση;», διερωτάται η η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung.

«Μήπως επειδή οι Έλληνες δεν αποδέχονται μοιρολατρικά αυτά που συμβαίνουν και κατεβαίνουν στο δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή οι Ιρλανδοί ντρέπονται, γιατί απλώνουν το χέρι; Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν υπερβολική κατανόηση για τους Ιρλανδούς, οι οποίοι μετά από αιώνες φτώχειας έβγαλαν χρήματα και έκαναν επί μια 15ετία πάρτι.

Το γερμανικό βλέμμα συμπόνιας ίσως να οφείλεται στο βιβλίο του γερμανού νομπελίστα συγγραφέα Heinrich Böll "Ιρλανδικά Ημερολόγια", στο οποίο οι Ιρλανδοί περιγράφονται λίγο ως παράξενοι, αλλά σίγουρα αξιαγάπητοι. Ίσως, πάλι η κατανόηση των Γερμανών να σχετίζεται με την μεταπολεμική εποχή, όταν οι Γερμανοί ήταν ευπρόσδεκτοι στην Ιρλανδία, προφανώς με το λανθασμένο σκεπτικό ότι όποιος πολέμησε τη Βρετανία δεν μπορεί να είναι και τόσο κακός. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καμία χώρα δεν ήθελε να παίξει εναντίον της Εθνικής Γερμανίας εκτός από τους Ιρλανδούς".

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή