Στη Λιβύη για τη Σύνοδο Ε.Ε. - Αφρικής ο Πρωθυπουργός

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 11:22

Στη Λιβύη για την 3η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Αφρικής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τον Ελληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στη Σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.

A- A A+

Στη Λιβύη για την 3η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Αφρικής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τον Ελληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στη Σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα στη θεματική ενότητα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή και αύριο στην ενότητα για τη Μετανάστευση, την Κινητικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η 3η Σύνοδος Κορυφής Αφρικής - Ε.Ε. πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή περίπου ογδόντα Ευρωπαίων και Αφρικανών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στην ατζέντα της Συνόδου, οι επενδύσεις, η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι δύο ήπειροι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην επίτευξη των κοινών στόχων προτεραιότητας, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της απασχόλησης και να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, κυρίως με τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Οι θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα αφορούν στα ακόλουθα ζητήματα:

- Περιφερειακή ολοκλήρωση, υποδομές, επιστήμη και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα

- Ενέργεια και κλιματική αλλαγή

- ΑΣΧ (αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας), γεωργία και τρόφιμα

- Ειρήνη και ασφάλεια

- Διακυβέρνηση και ανθρώπινα δικαιώματα

- Μετανάστευση, κινητικότητα και δημιουργία θέσεων εργασίας

Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της Συνόδου, ο ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης Μουαμάρ Αλ Καντάφι θα παραθέσει δείπνο στους αρχηγούς.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται την Τρίτη με την υπογραφή σχετικής διακήρυξης και την έκδοση κοινού σχεδίου δράσης 2011 - 2013, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν ή να δρομολογηθούν στους στρατηγικούς τομείς και θα βασίζεται στα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί από το 2007, οπότε οι αρχηγοί των δύο ηπείρων έθεσαν σε εφαρμογή την κοινή στρατηγική εταιρική σχέση Αφρικής - ΕΕ.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου X. B. Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και ο επίτροπος Ανάπτυξης Andris Piebalgs, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου Σ. Μπερλουσκόνι, Ζ. Σόκρατες, Ζ. Λ. Θαπατέρο και Ζ. Κ. Γιούνκερ, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή