Wikileaks: «Ατρωτοι οι Ελληνοκύπριοι» χάρη στην Ε.Ε., λέει η Αγκυρα

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 11:58
UPD:13:41
REUTERS

A- A A+

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση «καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους», εκτιμά ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από το Wikileaks, για το περιεχόμενο της συνάντησης του με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Αγκυρα.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και η πρόοδος των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου. Ο Τούρκος υφυπουργός αναφέρθηκε στην αντίθεση μελών της Ε.Ε. για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., με κυριότερη αυτή της Γαλλίας που όπως επεσήμανε, «βαθαίνει το πολιτιστικό χάσμα» ανάμεσα στην χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ο κ. Σινιρλίογλου κάνει λόγο για "αδιαφορία" των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση «καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους». «Οι Ελληνοκύπριοι», ανέφερε, «θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την πρόοδο που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Ανναν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν και βάσει συνθηκών, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια». Σύμφωνα με τον Σινιρλίογλου, η πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κοινή ψηφοφορία θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο καμπής, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν ανταποκρίθηκαν.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκφράσει την απογοήτευσή της καταψηφίζοντας τον Ταλάτ στις εκλογές του Απριλίου και επανέλαβε την έκκληση για άμεση και σε υψηλότερο επίπεδο αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Στην ίδια συνάντηση, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που τού είχε αποστείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου ζητώντας νέες και ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με μία σειρά μακροχρόνιων διαφορών. Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου χαρακτήρισε κατανοητή την καθυστέρηση της απάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού εξαιτίας της ενασχόλησής του με την οξεία οικονομική κρίση. Βασιζόμενος στην απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου λέει ότι η Τουρκία αναμένει σύντομα την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή