Αρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, υπό την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εκτός από την κ. Διαμαντοπούλου από πλευράς υπουργείου συμμετέχει και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Στο διάλογο λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι των κομμάτων πλην του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα, από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει η βουλευτής Σ. Γιαννακά, από τη ΝΔ η βουλευτής Ε. Βόζεμπεργκ, από το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Α. Γεωργιάδης, από τους Οικολόγους ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος και από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Ν.Τσούκαλης. Παρούσα στη συνεδρίαση και η Χρ.Αράπογλου από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.
Στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης συζητήθηκαν τα διαδικαστικά για τον διάλογο, καθώς και η άποψη των κομμάτων για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Με τη σημερινή συνάντηση και στη Διακομματική Επιτροπή αποδεικνύεται ότι υπάρχει πεδίο για συναίνεση στην Παιδεία. Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Η πόρτα του Υπουργείου θα είναι ανοιχτή σε όλους μέχρι την τελευταία στιγμή. Στα θέματα της Παιδείας χρειαζόμαστε εθνικές λύσεις που να αντέχουν στο χρόνο», υπογράμμισε σε δηλώσεις της μετά την πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Εκ μέρους της ΝΔ, η Ελίζα Βόζεμπεργκ επισήμανε ότι το κόμμα της λέει «ναι» στο διάλογο, στον οποίο θα συμμετάσχει με συγκεκριμένες προτάσεις. Δήλωσε επίσης πρόθυμη να συμφωνήσει με τις διατάξεις που είναι προς την σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχουν γενικόλογες προτάσεις, που πρέπει να εξειδικευτούν από το υπουργείο. Εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτική όσον αφορά στις προτάσεις για αυτοδιοίκηση και χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που έγινε και χαριτολογώντας παρατήρησε ότι αν γίνουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο, δύο πράγματα θα συμβούν: «Ή η Α. Διαμαντοπούλου θα γίνει πρωθυπουργός ή δεν θα ξαναεκλεγεί ούτε βουλευτής».
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετάσχουν με συγκεκριμένες προτάσεις στο διάλογο, όπως και ο εκπρόσωπος του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Αντωνίου, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του προσέρχεται στο διάλογο με τις δικές του θέσεις, επιδιώκοντας τη συζήτηση των προτάσεων της κυβέρνησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των άλλων κομμάτων.
Κινητοποιήσεις εν τω μεταξύ προανήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, αντιδρώντας σε κομβικά σημεία των προτάσεων του υπουργείου, όπως τα όργανα διοίκησης κλπ.
ΣΥΡΙΖΑ: «Παντελώς ακατάλληλο» το κείμενο διαβούλευσης
«Παντελώς ακατάλληλο» για να αποτελέσει βάση για διαβούλευση με την Πανεπιστημιακή κοινότητα χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ το κείμενο διαβούλευσης της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, δικαιολογώντας την απόφασή του να μη συμμετάσχει στο διακομματικό διάλογο.
«Η ίδια η κυβέρνηση, που από το 1998 έχει ακολουθήσει την πολιτική της διεύρυνσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με μεγάλη ευκολία δημιουργούσε πανεπιστήμια και τμήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σήμερα με βάση τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ και του «Καλλικράτη» προτείνει συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις όχι με κριτήρια επιστημονικά αλλά αγοραία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις εξαγγελλόμενες μεταρρυθμίσεις της οδηγεί στη διάλυση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου με την προωθούμενη διάσπαση των γνωστικών περιοχών και ότι εισάγει ένα σύστημα «υποτιθέμενης αποτελεσματικής αξιολόγησης, που καταλήγει στην επιβολή εξωακαδημαϊκών και αγοραίων όρων για την ελάχιστη, έστω, δημόσια χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της έρευνας».
«Η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και αδυναμιών, τα οποία επισώρευσαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων των δύο κομμάτων εξουσίας, υιοθετεί πολιτικές που υπονομεύουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων και αγνοεί τα ώριμα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας για μια προοδευτική και επιστημονικά αναγκαία ριζική αλλαγή του νόμου-πλαίσιου και των ερευνητικών και μαθησιακών λειτουργιών που επιτελούν τα πανεπιστήμια», καταλήγει.
Δημοκρατική Συμμαχία: Ουσιαστική συμμετοχή στο διάλογο
Με αφορμή την έναρξη του διαλόγου η πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «πρέπει να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, γρήγορα, και με χρονικό ορίζοντα τέτοιο ώστε να μην αναιρούνται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση ή και από υπουργό σε υπουργό της ίδιας κυβέρνησης.
«Ο διάλογος των πολιτικών δυνάμεων, των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας και των φοιτητών είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε σε αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε ότι «ο διάλογος αυτός πρέπει να φέρει αποτέλεσμα, μετρήσιμο και χειροπιαστό».
«Η Δημοκρατική Συμμαχία θα επιδιώξει να έχει ουσιαστική συμμετοχή στο διάλογο αυτό και θεσμικά ως πολιτικό κίνημα που διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά και στην κοινωνία με τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει», κατέληξε.