Πιέσεις για αποδοχή του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2002 07:17
UPD:07:22
A- A A+

Απάντηση μέχρι σήμερα, εάν είναι δυνατόν, ζητά από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος παρέδωσε χθες στις δύο πλευρές, το νέο αναθεωρημένο σχέδιό του για την επίλυση του Κυπριακού.

Σε διαφορετική περίπτωση, στη συνοδευτική του επιστολή, καλεί τις δύο πλευρές να στείλουν αντιπροσωπείες στην Κοπεγχάγη, ώστε με τη μεσολάβηση ντε Σότο να υπάρξει συμφωνία.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, κατά την οποία συζητήθηκε το νέο σχέδιο Ανάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει σήμερα για την Κοπεγχάγη συνοδευόμενος από τους ηγέτες των έξι από τα οκτώ κόμματα του νησιού. Τα κόμματα που αποφάσισαν να μην στείλουν αντιπροσώπους, είναι οι Νέοι Ορίζοντες και οι Οικολόγοι.

Από την άλλη πλευρά πάντως έγινε γνωστό ότι ο Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία, προκειμένου να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αγκυρας για νοσηλεία.

Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση της διάρκειας της συνπροεδρίας στα 2,5 από τα τρία χρόνια, καθώς και μείωση των εποίκων και των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους, ενώ υιοθετείται ο χάρτης που δίνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την Καρπασία.

Αν δεν δοθεί ημερομηνία κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας πριν από το 2005, δεν μπορούμε να πούμε «ναι» στο σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στον Λευκό Οίκο.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Ν. Υόρκη, ο κ. Ερντογάν τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν ποτέ ένα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που πρέπει να πληροί η Τουρκία για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αποφασισμένος να συμβάλλει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος, προειδοποιώντας όμως ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί μία λύση, που αντίκειται στα συμφέροντά της.

«Εάν δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία θα δημιουργηθεί θετική ατμόσφαιρα, που θα ενισχύσει τη δυνατότητα λύσης του Κυπριακού», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ σε επιστολή του προς τον Δανό προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ρασμούσεν.

«Η Κύπρος πληροί όλα τα κριτήρια και η ένταξή της πρέπει να προχωρήσει», επανέλαβε χθες ο Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Δανό ομόλογό του. «Θα αποφασίσουμε με βάση τη συμφωνία του Ελσίνκι», δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση, απλά ένα θετικό σημείο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρείται δεδομένη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των 15, που είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή