Αχμαντινετζάντ: Μη διαπραγματεύσιμο το δικαίωμα για εμπλουτισμό ουρανίου

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 16:35

«Ο ολοκληρωμένος κύκλος εμπλουτισμού και η παραγωγή καυσίμου είναι βασικά δικαιώματα των χωρών μελών (της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας) και δεν είναι διαπραγματεύσιμα», σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

A- A A+

Το Ιράν έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο και να παράγει καύσιμο για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και αυτό το δικαίωμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο, δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

«Ο ολοκληρωμένος κύκλος εμπλουτισμού και η παραγωγή καυσίμου είναι βασικά δικαιώματα των χωρών μελών (της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας) και δεν είναι διαπραγματεύσιμα», σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του Αχμαντινεζάντ γίνονται ενώ το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) αναμένεται να συναντηθούν στις 5 Δεκεμβρίου για να προσπαθήσουν να επαναλάβουν το διάλογο.

Για το θέμα αυτό ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεχθεί μία ημερομηνία για τη διεξαγωγή διαλόγου με τις μεγάλες δυνάμεις. Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Γενεύη στις 5 Δεκεμβρίου, επικαλούμενο τον πρεσβευτή του Ιράν στη Ρωσία Μαχμούντ Ρεζά Σαζαντί.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, το Ισραήλ και δυτικές χώρες βρίσκονται πίσω από τις σημερινές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε έναν ιρανό πυρηνικό φυσικό και τραυμάτισαν έναν ακόμα. «Βλέπουμε το χέρι των δυτικών κυβερνήσεων και του Ισραήλ πίσω από αυτές τις επιθέσεις», επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή