Ασπίδα προστασίας στους αμερικανούς διπλωμάτες

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010 02:06
UPD:02:10
REUTERS/YURI GRIPAS

A- A A+

Οι αμερικανοί διπλωμάτες διαδραματίζουν έναν «τελείως απαραίτητο» ρόλο για την εθνική ασφάλεια, τονίζει η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις σχετικά με τις διαρροές της ιστοσελίδας WikiLeaks, που θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση πως αμερικανοί διπλωμάτες μπορεί να ήσαν κατάσκοποι.

Η Ράις επεσήμανε πως η αμερικανική διπλωματική μηχανή θα βγει «ενισχυμένη» από την υπόθεση αυτή, η οποία της έχει δημιουργήσει αμηχανία σε διεθνές επίπεδο.

«Θα ήθελα απλώς να υπογραμμίσω πως σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο που ζούμε, η εργασία που προσφέρουν οι αμερικανοί διπλωμάτες εδώ στον ΟΗΕ και σε όλον τον κόσμο είναι τελείως απαραίτητη για την εθνική ασφάλειά μας και προωθούν κατά σημαίνοντα τρόπο τα κοινά συμφέροντα για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε η Ράις στους δημοσιογράφους.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της WikiLeaks, οι οποίες αναπαράχθηκαν και από τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζητούσε από τους αμερικανούς διπλωμάτες να εντοπίσουν κωδικούς πρόσβασης στα δίκτυα επικοινωνίας του ΟΗΕ, καθώς και αριθμούς πιστωτικών καρτών εργαζομένων του Οργανισμού, τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, τα τηλεφωνικά στοιχεία τους, ακόμη και τους αριθμούς στις ειδικές κάρτες ασφαλείας των αεροπορικών εταιρειών.

Και άλλοι πρεσβευτές στον ΟΗΕ περιορίσθηκαν σε ένα λακωνικό «ουδέν σχόλιον», περιλαμβανομένου και του βρετανού πρεσβευτή Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ο οποίος έχει αναλάβει την προεδρία του ΣΑ του Οργανισμού για τον Νοέμβριο.

«Συγνώμη» στην Τουρκία

H αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη συγγνώμη της για τις διαρροές αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων σχετικά με την Τουρκία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks, όπως ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η κα Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για το γεγονός πως αυτή αναφέρεται στις εμπιστευτικές αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντησή του με την αμερικανίδα ομόλογό του. Τις δηλώσεις του μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως οι αποκαλύψεις τούτες δεν θέτουν σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάποιες από τις αναφορές από τις αμερικανικές διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα τον χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή