«Απειλές» Τουρκίας στην Ε.Ε. για την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2002 11:26
A- A A+

Ο αποκλεισμός της Γερμανίας και της Γαλλίας από τις αγορές στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος της Τουρκίας είναι αυτό με το οποίο απειλεί η Τουρκία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί ως ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, το 2005.

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει σε δηλώσεις του στη Χουριέτ, αλλά και στη Μιλιέτ, το «2005», ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος λεει ότι η Τουρκία «διαθέτει σχέδιο Β».

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, το «σχέδιο Β», είναι ο αποκλεισμός της Γερμανίας και της Γαλλίας από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόκειται για γνωστή τακτική της Αγκυρας που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Αυτή τη φορά όμως συνδυάζεται και με τη συνάντηση του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους και τη δήλωση του πρώτου ότι ζήτησε από τον Μπους να συμπεριληφθεί η Τουρκία στις χώρες NAFTA.

Η Χουριέτ γράφει ότι το «σχέδιο Β» εξετάστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ και του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή