Γ. Μαγκριώτης: Σημαντικό έλλειμμα δημόσιων υποδομών στη Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 21:54
A- A A+

«Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή έχουν σημαντικό έλλειμμα δημόσιων αναπτυξιακών υποδομών και αυτός είναι ο λόγος, που δεν μπόρεσε η περιφέρεια να δημιουργήσει ανασχέσεις στην οικονομική και κοινωνική υποχώρηση της τελευταίας δεκαπενταετίας».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας στο Συνέδριο που οργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Όπως υπογράμμισε, η Θεσσαλονίκη και γενικότερα ο βορειοελλαδικός χώρος σε αντίθεση με το Λεκανοπέδιο, είναι κυρίως περιοχές της ιδιωτικής οικονομίας. Οι δημόσιες υποδομές ανάπτυξης (οδικοί άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμιο, λιμάνι) είναι ζωτικής σημασίας για μια περιοχή που πάντοτε το συγκριτικό της πλεονέκτημα ήταν η εξωστρέφεια. «Συνεπώς η συνδυασμένη ανάπτυξή τους είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο και με βάση αυτό εργαζόμαστε», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης, η πόλη, όπως και η περιαστική ζώνη, πρέπει να αποκτήσει μια βιώσιμη κινητικότητα για τους κατοίκους της και να γίνει λειτουργική και ελκυστική για τους επισκέπτες και τους επενδυτές.

Γι΄ αυτό, τόνισε ο υφυπουργός, προτεραιότητα μας είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς με επίκεντρο το δίκτυο των γραμμών του Μετρό του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη του ΟΑΣΘ, οι συμπληρωματικές γραμμές Τραμ μέσα από μια πολυτροπική σύνδεση με βασικό κορμό το Μετρό και τον ΟΑΣΘ.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι ακόμη ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων που συνδέουν ζώνες πράσινου, αρχαιολογικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς πόλους της πόλης.

Αυτό είναι ένα σχέδιο δεκαετίας με προτεραιότητες, το οποίο απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως επίσης και διασφάλιση της συνολικής χρηματοδότησής του, επεσήμανε ο κ. Μαγκριώτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή