Συναίνεση εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ ζητεί ο Κ. Σκανδαλίδης

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 22:33

Ευρύτερη συναίνεση εν όψει της τελικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης στην ΕΕ για τον καθορισμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης.

A- A A+

Ευρύτερη συναίνεση εν όψει της τελικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης στην ΕΕ για τον καθορισμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης.

Ενημερώνοντας τις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΕ, τις ελληνικές προτάσεις αλλά και τις τάσεις που διαμορφώνονται από όλα τα θεσμικά όργανα, ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως αυτό θα καθορίσει μια πορεία από το 2014 μέχρι το 2020 «κι εκεί πρέπει να βρούμε την καλύτερη, την βέλτιστη επιλογή για τα συμφέροντα της χώρας και των αγροτών».

Ζήτησε να γίνει αντιληπτή η δυσκολία της διαπραγμάτευσης και το γεγονός ότι θα πρέπει είναι πολύ προσεχτική και τόνισε πως η χώρα μας έχει την υποχρέωση να μην συνεχίσει το ίδιο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Όπως εξήγησε, ν δεν στραφούμε στην παραγωγή και δεν προσπαθήσουμε οι ίδιοι εσωτερικά να μεταφέρουμε άλλη διαπραγμάτευση, από την εισοδηματική ενίσχυση στην παραγωγική διαδικασία με τη συμμετοχή και συνευθύνη των παραγωγών «θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την νέα ΚΑΠ, ο οποίος δεν έχει καθοριστεί, επεσήμανε ότι δεσμεύει το 1,07 του ΑΕΠ της ΕΕ και μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση για το σύνολο των πόρων ενημερώνοντας πως η πρότασή μας είναι τουλάχιστον να διατηρηθεί στο ποσοστό της προηγούμενης περιόδου.

Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα μας προσπαθεί να περιορίσει της απώλειες που μπορεί να επιφέρει το μέτρο της εξισορρόπησης των ενισχύσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Ενημέρωσε πως στο Συμβούλιο των Υπουργών για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι «η ΕΕ θέλει να ξεμπερδεύει με λογιστικό τρόπο», ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι δεν πρέπει να επιλεγούν ισοπεδωτικές πολιτικές και να επικρατήσουν ψυχροί υπολογισμοί αλλά η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και να αναγνωρίζονται οι περιφερειακές ιδιαιτερότητες.

Προανήγγειλε δε μια σειρά θεσμικών αλλαγών (στις δομές, στην οργάνωση της παραγωγής, στην διαχείριση της περιουσίας, στους συνεταιρισμούς κ.α.) και πρόσθεσε πως αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τα Περιφερειακά Συμβούλια, με τα κόμματα, με τους Δήμους ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και τόνισε «αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες, που θα δώσει για την αγροτική ανάπτυξη η νέα ΚΑΠ».

Υπογράμμισε επίσης πως με αυτό το κράτος, με τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης δεν έχουμε καμία τύχη, «ούτε για τα κινήματα, ούτε για τα Αριστερά, ούτε για τα Δεξιά» προσθέτοντας: «Είναι θέμα Δημοκρατίας, αντιπροσώπευσης και στοιχειώδους εκσυγχρονισμού».

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας να εισπράξει τα βέλτιστα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Μωραϊτης ανέφερε ότι η αγροτική πολιτική της ΕΕ στοχεύει στη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγαλοαγροτών και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ προειδοποίησε τη φτωχή αγροτιά και έχει καταδείξει τον άλλο δρόμο της αγροτικής ανάπτυξης μέσα από κρατικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ο Αστ. Ροντούλης από το ΛΑΟΣ τόνισε πως το ενδιαφέρον εστιάζεται στις άμεσες ενισχύσεις και αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ είπε πως ακόμη και αν πετύχουμε την σταθεροποίηση των πόρων με την προηγούμενη περίοδο και πάλι θα χάσουμε λόγω της ισοκατανομής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου, δήλωσε αντίθετη σε περαιτέρω περικοπή των γεωργικών δαπανών και ζήτησε από τον υπουργό να πιέσει ώστε να αποκρούσουμε την μείωση των πόρων προς τη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή