WikiLeaks: Ο Μπερλουσκόνι «επωφελήθηκε από μυστικές συμφωνίες» με τον Πούτιν

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 18:19
A- A A+

Υποψίες ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι μπορεί να «επωφελείται προσωπικά και σε σημαντικό βαθμό» από μυστικές συμφωνίες με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζουν Αμερικανοί διπλωμάτες, σύμφωνα με τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks.

Αγανακτισμένοι από τη φιλορωσική στάση του Μπερλουσκόνι, οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρονται σε φήμες που κυκλοφορούν στη Ρώμη ότι η Μόσχα έχει υποσχεθεί στον Ιταλό ηγέτη γενναιόδωρα μερίδια σε ενεργειακές συμφωνίες.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρώμη, Ρόναλντ Σπόλι, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις υποψίες αυτές το 2008. Όπως λέει στα τηλεγραφήματα, ο Μπερλουσκόνι ενεργούσε σαν «φερέφωνο» του Πούτιν, στηρίζοντάς τον δημοσίως όταν η Ρωσία βρισκόταν στο επίκεντρο επικρίσεων.

Ωστόσο, «επαφές τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο ίδιο το κόμμα του Μπερλουσκόνι… έχουν αφήσει υπόνοιες για μια πιο ανόσια σύνδεση. Πιστεύουν ότι ο Μπερλουσκόνι και ο κύκλος του επωφελούνται προσωπικά και σε σημαντικό βαθμό από πολλές ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ της Ιταλίας και τη Ρωσίας».

«Ο Γεωργιανός πρέσβης στη Ρώμη μας είπε ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας θεωρεί ότι ο Πούτιν υποσχέθηκε στον Μπερλουσκόνι ένα ποσοστό από τα κέρδη από τους αγωγούς που θα κατασκευάσει η Gazprom σε συνεργασία με την ΕNI», όπως γράφει ο Σπόλι.

Από το Καζακστάν, ο Μπερλουσκόνι διέψευσε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ «γνωρίζουν καλά ότι δεν έχω συμφέροντα σε καμία άλλη χώρα, ότι δεν υπάρχει κανένα προσωπικό συμφέρον και ότι κοιτάω μόνο το συμφέρον της Ιταλίας και του ιταλικού λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή