Πρόντι: Η E.E. δεν μπορεί να επεκτείνεται απεριόριστα

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2002 15:50
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να μην επιφυλάξουν προνομιακή μεταχείριση στην Τουρκία, και δήλωσε πως η επέκταση της Ε.Ε. πρέπει να είναι περιορισμένη, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε».

«Συμφωνήσαμε το 1993 σε σαφείς και αμετάβλητες προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων, οι οποίες ισχύουν για την Τουρκία όσο και για τις άλλες χώρες. Αν δεν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας», δήλωσε.

Ο κ. Πρόντι επισήμανε πως τα σχέδια της Τουρκίας για την ενίσχυση της δημοκρατίας είναι ενθαρρυντικά, αλλά υπογράμμισε πως σημασία έχει η εφαρμογή αυτών των σχεδίων.

Ο κ. Πρόντι δήλωσε επίσης πως η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να επεκτείνεται επ' αόριστον. Πρόσθεσε πως η Ε.Ε. δεν είναι μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, στην οποία θα μπορούσε να μπει κάθε χώρα, αλλά μια ομαδοποίηση παρόμοιων χωρών και λαών.

Εντούτοις, διευκρίνισε ο κ. Πρόντι, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να ορίσει τα σύνορά της και να συνεργαστεί με χώρες έξω απ' αυτή, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ και οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. Επέμεινε πως μια διευρυμένη Ε.Ε. δεν είναι αναγκαίο να οδηγήσει σε μια δυσκίνητη Επιτροπή. «Είναι πιθανόν να υπάρξει μια περιορισμένη Επιτροπή, στην οποία να μην αντιπροσωπεύονται και τα 25 μέλη. Αυτό μπορεί να σημάνει ένα εκ περιτροπής σύστημα με το οποίο να μην αδικείται κανείς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή