Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 09:20
A- A A+

Η ανταπόκριση της Κύπρου στην έκκληση του Ισραήλ για βοήθεια ώστε να κατασβεστεί μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη γειτονική χώρα, οι διαφωνίες ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, η οικονομία, η άμυνα, οι αναφορές στο WikiLeaks για την Κύπρο, η πρόταση νόμου για τις διπλές, τριπλές ακόμα και τετραπλές συντάξεις πρώην κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων, οι σχεδιασμοί για την εισαγωγή τραμ στη Λευκωσία, το τελικό σχέδιο αποζημιώσεων για τη Eurocypria και οι πληροφορίες για διώξεις καθηγητών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα, με τίτλο «Διώξεις καθηγητών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο», αναφέρει πως αναστάτωση επικρατεί στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου μετά τις πειθαρχικές διώξεις που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Π. Ραζής εναντίον πέντε ακαδημαϊκών. Αλλού αναφέρει πως οι εργαζόμενοι θεωρούν ως απαράδεκτο το τελικό σχέδιο αποζημιώσεων για τη Eurocypria που αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα δοθεί στις συντεχνίες.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Κουτσός νόμος δεν αγγίζει τους πρίγκιπες» αναφέρει πως ''μια τρύπα στο νερό'' δείχνει να κάνει η Βουλή στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο των πολυσυνταξιούχων. Προσχέδιο πρότασης νόμου που διανεμήθηκε χθες στους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων αποφεύγει επιμελώς να αγγίξει τα «κεκτημένα» των προσώπων που έχουν ήδη καταστεί δικαιούχοι με βάση νόμο τον οποίο οι ίδιοι ή προκάτοχοί τους τροποποίησαν. Αλλού κάνει λόγο για αναφορές στο WikiLeaks περί κατασκοπευτικών επιχειρήσεων Αμερικανών από το Ακρωτήρι και για τον «αμφιλεγόμενο χαρακτήρα» του Τάσσου Παπαδόπουλου.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα, με τίτλο «Πολυμέτωπη ρήξη του ΔΗΚΟ με τους συγκυβερνώντες», αναφέρει πως οι συγκυβερνώσες … αποκλίσεις όχι μόνο δεν γεφυρώνονται αλλά πολλαπλασιάζονται και μεγεθύνονται. Μετά τις αγεφύρωτες διαφορές στο εθνικό θέμα και το αδιέξοδο για τα μέτρα της οικονομίας προέκυψαν και μεγάλες διαφωνίες και στο θέμα της άμυνας. Αλλού σημειώνει πως ανοίγει η συζήτηση για το θέμα Ντάουνερ στη Βουλή, με τους όρους των δυο «μεγάλων». Το ΑΚΕΛ μετακινήθηκε από τη δική του τοποθέτηση, για να υπερψηφίσει την πρόταση του ΔΗΣΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Δεν ζητήσαμε εξαίρεση» αναφέρει πως το Μάρτιο του 2009 μπορούσαμε αλλά δεν διεκδικήσαμε εξαίρεση για επιβολή ΦΠΑ 5% σε τρόφιμα και φάρμακα και για αυτό δεν πήραμε. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα φορολογίας Αλγκίρτας Σεμέτα δήλωσε πως μόνο η Μάλτα επαναδιαπραγματεύθηκε την παράταση των παρεκκλίσεών της προκειμένου να επεκταθούν και μετά το 2010. Αλλού αναφέρει πως η Αστυνομία προχώρησε προχθές τα ξημερώματα, μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση, στη σύλληψη δυο Πακιστανών τους οποίους ξένες υπηρεσίες εμπλέκουν στα ίχνη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κοινό έδαφος» αναφέρει πως πολύ σύντομα αναμένεται να ανανεωθεί το ραντεβού μεταξύ Κυβέρνησης και συμπολίτευσης (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ) για το πακέτο που προωθείται για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Σε άλλο θέμα γράφει πως τα λείψανα δεκατεσσάρων ατόμων έχουν ανευρεθεί σε εκταφές που διενήργησε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στην περιοχή Συγχαρί.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Σε συναγερμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία για βοήθεια προς το Ισραήλ» αναφέρεται στη βοήθεια από την Κύπρο προς το Ισραήλ για κατάσβεση τεράστιας πυρκαγιάς στη γειτονική χώρα που σκότωσε 40 άτομα που εγκλωβίστηκαν σε λεωφορείο. Αλλού αναφέρεται στις ακυρώσεις πτήσεων από και προς την Πάφο μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου του Γκάτγκουικ στη Βρετανία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο θέμα, με τίτλο «Τσουνάμι φόρων ενόψει», αναφέρει πως ''τσουνάμι φόρων'' έρχεται στη ζωή μας με τις αναμενόμενες αποφάσεις της Κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση της οικονομίας που μαστίζει και τη δική μας χώρα. Αλλού αναφέρει πως έρευνα του ΤΕΠΑΚ, και συγκεκριμένα του Διεθνούς Κυπριακού Ινστιτούτου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία που διενεργήθηκε στην Κύπρο, καταδεικνύει ότι κάποια υδατικά αποθέματα αλλά και το πόσιμο νερό περιέχουν υπολείμματα φαρμάκων που πιθανόν να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι», με κύριο τίτλο «Τα μυστικά ταξίδια του Προέδρου στο Λονδίνο», αναφέρει πως δυο με τρεις φορές το μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Λονδίνο και πως οι συχνές μεταβάσεις του καλύπτονται από πλήρη μυστικότητα και δεν ανακοινώνονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως στόχος του ΟΗΕ είναι να κηρυχθεί αδιέξοδο, αν συγκληθεί πολυμερής και να αρχίσουν «γεφυρωτικές προτάσεις», δηλαδή η επιδιαιτησία.

Η εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα «Γνώμη» αναφέρει στο κύριο θέμα, με τίτλο «Αδειάζουν το ‘γιατρό’ και επιβεβαιώνουν τον Πάγκαλο», πως Τάκης Χατζηδημητρίου, Χρυσόστομος Περικλέους και άλλα πρώην ανώτερα στελέχη της ΕΔΕΚ επιβεβαιώνουν τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου αναφορικά με αρνητική στάση του Βάσου Λυσσαρίδη έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως στα χέρια της Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή βρίσκεται η προκαταρκτική τεχνοοικονομική μελέτη για την εισαγωγή τραμ στη Λευκωσία, που θα λειτουργεί παράλληλα με το πολυκεντρικό σύστημα λεωφορείων.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερία «The Cyprus Weekly” αναφέρει στο κύριο θέμα, με τίτλο «Πύρινη καταιγίδα», πως η Κύπρος ανταποκρίθηκε χθες σε έκκληση του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο για βοήθεια προκειμένου να κατασβεστεί δασική πυρκαγιά κοντά στη Χάιφα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 άτομα. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο είναι πιο ακριβό από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή