WikiLeaks: Περιφρόνηση ΗΠΑ για τα βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 12:10

Την ιδιαίτερα οξεία κριτική που ασκούσαν Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι, αλλά και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, στην αποτελεσματικότητα των βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτουν τα τελευταία απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks, και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Guardian.

A- A A+

Την ιδιαίτερα οξεία κριτική που ασκούσαν Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι, αλλά και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, στην αποτελεσματικότητα των βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτουν τα τελευταία απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks.

Τα τηλεγραφήματα αναφέρονται στην περίοδο 2007 με 2009 και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Guardian.

Σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ από το 2008, αναφέρεται ότι «εμείς και ο πρόεδρος Καρζάι συμφωνούμε ότι οι βρετανικές δυνάμεις δεν φαίνονται αντάξιες της αποστολής τους να εγγυηθούν την ασφάλεια στην επαρχία Χελμάντ» χωρίς αμερικανική υποστήριξη.

Σε άλλο τηλεγράφημα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Ρανγκίν Νταντφάρ Σπάντα εκφράζει απογοήτευση για την αποστολή 2.000 επιπλέον στρατιωτών στη Χελμάντ. «Δεν είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εξίσου ενεργά με τους Αμερικανούς στρατιώτες», φέρεται να είπε.

Σε συνάντησή του με τον Τζον Μακέιν το Δεκέμβριο του 2008, ο πρόεδρος Καρζάι φέρεται να δήλωσε ανακουφισμένος από την αποστολή Αμερικανών πεζοναυτών στη Χελμάντ, με στόχο την ενίσχυση των βρετανικών στρατευμάτων, και ανέφερε ένα ανέκδοτο «στο οποίο μια γυναίκα από τη Χελμάντ του ζήτησε “να πάρει μακριά του Βρετανούς και να μας φέρει πίσω του Αμερικανούς”».

Άλλο τηλεγράφημα, ο τότε διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Νταν Μακνίλ φέρεται να δήλωσε σε Αμερικανό αξιωματικό ότι «έχει μείνει έκπληκτος από την έλλειψη κάθε προσπάθειας» από την πλευρά των Βρετανών. «Εχουν δημιουργήσει χαώδη κατάσταση στη Χελμάντ. Η τακτική τους είναι κακή», είχε επισημάνει ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή