Με αντεπίθεση απειλεί τη Β. Κορέα η Σεούλ

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 12:22
UPD:12:31

Ο Κιμ Κουάν, απόστρατος στρατηγός, σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου κατά την οποία ορκίστηκε νέος υπουργός Άμυνας, μία ημέρα μετά τη δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα απειλεί την περιοχή και όλο τον κόσμο.

A- A A+

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα βομβαρδίσει τη Βόρεια Κορέα αν επιχειρήσει μία νέα επίθεση, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν για «άμεση απειλή» από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ Κουάν, απόστρατος στρατηγός, σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου κατά την οποία ορκίστηκε νέος υπουργός Άμυνας, μία ημέρα μετά τη δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα απειλεί την περιοχή και όλο τον κόσμο.

«Αν υπάρξουν κι άλλες προκλήσεις, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να πλήξουμε την Βόρεια Κορέα», είπε ο Κιμ ερωτηθείς για το πώς θα αντιδρούσε σε μία νέα επίθεση μετά τον βομβαρδισμό την περασμένη εβδομάδα νοτιοκορεατικού νησιού από τις βορειοκορεατικές δυνάμεις που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, επί μακρόν σύμμαχοι, συναντώνται την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητήσουν για τη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο η Κίνα, σύμμαχος της Βόρειας Κορέας που πιέζει για τη σύγκλιση επείγουσας διάσκεψης των έξι χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ, δεν θα συμμετάσχει.

Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον έχουν λίγες πιθανότητες να ξεπεράσουν το αδιέξοδο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ και οι ιαπωνικές δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν περίπου 44.500 στρατιώτες, γεγονός που αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχ;h.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι «η Βόρεια Κορέα αποτελεί άμεση απειλή για την περιοχή γύρω μας, ιδιαίτερα για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία».

«Αποτελεί μεσοπρόθεσμη απειλή για την Κίνα σε περίπτωση κατάρρευσης, λόγω προσφύγων και αστάθειας. Και αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για όλο τον κόσμο, λόγω του πυρηνικού της προγράμματος και της εξαγωγής όπλων σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σε άλλες δηλώσεις της σήμερα, η Κλίντον ανέφερε πως τόσο το Ιράν όσο και η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να προκαλέσουν περιφερειακούς ανταγωνισμούς εξοπλισμών, εξαιτίας των πυρηνικών τους προγραμμάτων, τα οποία όπως τόνισε απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και την σταθερότητα.

«Σε αυτό που είμαστε αντίθετοι είναι η επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων που πιθανώς να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν και να εκφοβίσουν τους γείτονές τους. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ανταγωνισμούς εξοπλισμών στην περιοχή», επισήμανε η Αμερικανίδα υπουργός από το Μπαχρέιν, όπου συμμετέχει σε διάσκεψη για την ασφάλεια.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή