Αλ. Τσίπρας: Σαθρό το μοντέλο οικοδόμησης της ΟΝΕ

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 16:07
A- A A+

Το ευρώ και η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιβιώσουν, αν δεν υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης, προειδοποίησε μιλώντας στο 3ο συνέδριο του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για βαθειά δομική κρίση του καπιταλισμού και εκτίμησε ότι το συνέδριο του κόμματος διεξάγεται την κατάλληλη στιγμή, τη στιγμή που, όπως είπε, «είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τους εαυτούς και τις αδυναμίες μας και να δώσουμε κρίσιμες απαντήσεις».

Χαρακτήρισε επίσης σαθρό το μοντέλο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ΟΝΕ. «Στην Ευρώπη, όμως, η κρίση του χρέους φανερώνει τη γύμνια του βασιλιά. Το ευρώ οικοδομήθηκε στη βάση του μονεταρισμού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετεί τους βαθιά ταξικούς όρους των συμφερόντων του κεφαλαίου και μάλιστα του χρηματοπιστωτικού», υποστήριξε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι η οικονομική κρίση πλήττει ήδη ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο τις χώρες της περιφέρειας, αφού, όπως εξήγησε, ήδη έχουμε 80 εκατομμύρια ευρωπαίους κάτω από τα όρια της φτώχειας, δεν είναι απλά συνέχεια της παγκόσμιας κρίσης.

«Σήμερα γνωρίζουμε όλοι, ότι αν δεν επιλυθούν τα δομικά ελλείμματα της ΟΝΕ, αν δεν υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης, το ευρώ και μαζί του η ευρωζώνη αλλά και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να επιβιώσουν», πρόσθεσε και τόνισε ότι αυτή η αρχιτεκτονική θα πρέπει να βασίζεται σε δυο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά στο ρόλο της ΕΚΤ και στη δυνατότητα της, όχι μόνο να δανείζει και να διασώζει εμπορικές τράπεζες, αλλά κυρίως να αποτελεί καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τις αδύναμες οικονομίες. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη για «μια γοργή διαδικασία δίκαιης ρύθμιση του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του», αλλά και δημιουργίας ενός μόνιμου προληπτικού μηχανισμού αλληλεγγύης -και όχι τιμωρίας των αδύνατων χωρών- που να περιλαμβάνει και τις εκτός ευρωζώνης χώρες, και που κυρίως θα παρεμβαίνει πριν από την κρίση και όχι κατόπιν εορτής.

Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αφορά μια αναγκαία διαδικασία αναδιανομής του πλούτου ανάμεσα στις δυνατές και στις αδύναμες οικονομίες, με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό για μεταφορά πόρων προς τη περιφέρεια που θα εξισορροπεί τις τεράστιες αντιθέσεις.

«Το κόμμα μας, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, έχει ιστορική ευθύνη, να μην επιτρέψει στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας να οδηγήσουν τους λαούς της Ευρώπης σε ανυπολόγιστες καταστροφές», κατέληξε και κάλεσα τα μέλη του κόμματος να ανασυντάξουν τις δυνάμεις προτείνοντας ένα σχέδιο επιβίωσης της Ευρώπης «μέσα από τη ριζική ανατροπή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικοδόμησής της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή