Δριμύ κύμα ψύχους με 45 νεκρούς στη Βόρεια Ευρώπη

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 18:27
UPD:19:26

Σφοδρές χιονοπτώσεις σαρώνουν τη Γερμανία, ενώ μετ' εμποδίων διεξάγονται οι συγκοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

A- A A+

Στην «κατάψυξη» έχει μπει η βόρεια Ευρώπη, με τις σφοδρές χιονοπτώσεις που πλήττουν από τις αρχές της εβδομάδας τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Σλοβακία και τη Λιθουανία να έχουν κοστίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Σε κλοιό χιονιού βρίσκεται η Γερμανία, όπου τα επίπεδα θερμοκρασίας φτάνουν στους 10 βαθμούς υπό το μηδέν. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ μετ' εμποδίων διεξάγονται οι συγκοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων.

Οι αρχές του Βερολίνου κράτησαν χθες το βράδυ ανοιχτούς τους σταθμούς του μετρό και θερμαινόμενα λεωφορεία για τους άστεγους της πόλης.

Στη Δρέσδη αυτοκίνητα και φορτηγά κόλλησαν στο χιόνι, ενώ σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους, αλλά και επαρχιακούς δρόμους η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Παρόμοια είναι η εικόνα που επικρατεί και στις σιδηροδρομικές συνδέσεις, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις τρένων και αρκετές ακυρώσεις δρομολογίων.

Καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στο Χίθροου του Λονδίνου, στο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι και στο Σίπολ του Άμστερνταμ. Παράλληλα, προβλήματα εξακολουθούν να σημειώνονται και στα βρετανικά αεροδρόμια του Γκάτγουικ, που άνοιξε μετά από δύο ημέρες, του Σίτι του Λονδίνου και του Εδιμβούργου.

Σε ολόκληρη τη Βρετανία καταγράφηκαν περιστατικά με επιβάτες να έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε παγωμένα τρένα, τροχαία ατυχήματα εξαιτίας του πάγου στους δρόμους, ενώ τα σχολεία έχουν κλείσει. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται μικρότερη χιονόπτωση, προέβλεψε ωστόσο ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες πάγου θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Στη Γαλλία, τα προβλήματα που είχε προκαλέσει η πυκνή χιονόπτωση στις χερσαίες μεταφορές αποκαθίστανται σταδιακά από σήμερα το πρωί, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται στα δυτικά και κεντρικά της χώρας.

Οι περισσότεροι θάνατοι από το κύμα κακοκαιρίας καταγράφηκαν στην Πολωνία, όπου από τις αρχές της εβδομάδας 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 12 το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στην Τσεχία, η αστυνομία ανακοίνωσε το θάνατο δύο ακόμη ανθρώπων, γεγονός που ανεβάζει στους οκτώ τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις αρχές της εβδομάδας. Την ίδια ώρα δύο άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στη Σλοβακία και πέντε στη Λιθουανία.

Χιλιάδες είναι εν τω μεταξύ οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους εξαιτίας των πλημμυρών που σημειώθηκαν σήμερα στη Σερβία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο, όπου υπερχείλισαν πολλά ποτάμια.

Αναβολές παιχνιδιών λόγω της κακοκαιρίας

Oι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη, έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή πολλών παιχνιδιών στα πρωταθλήματα της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μη διεξαχθούν πολλά παιχνίδια και σε Γαλλία, Ισπανία και αλλού, όπως πχ το Οσασούνα-Μπαρτσελόνα. Οι γηπεδούχοι στη συγκεκριμένη αναμέτρηση δεν κατάφεραν σήμερα να προπονηθούν, καθώς η πρόσβαση στο γήπεδό τους ήταν αδύνατη.

Στη Βρετανία τα περισσότερα γήπεδα έχουν τα απαιτούμενα συστήματα για την προστασία και τη θέρμανση του αγωνιστικού χώρου, προκειμένου τα ματς να γίνουν κανονικά, όμως εξαιρετικά δύσκολη είναι η πρόσβαση των φιλάθλων και των ομάδων σε αυτά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή