Πλημμύρες στην Κολομβία: Δεκάδες νεκροί, 1,5 εκατ. άστεγοι

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 11:34

A- A A+

Τουλάχιστον 174 νεκρούς και πάνω από 1,5 εκατ. άστεγους αφησαν πίσω τους οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται εδώ και εβδομάδες στην Κολομβία, σύμφωνα με τα στοχεία της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα.

Όπως είπε ο υποδιευθυντής επιχειρήσεων του Ερυθρού Σταυρού, 225 είναι οι τραυματίες, ενώ 19 άνθρωποι αγνοούνται. Συνολικά 1.821 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς πληγέντες την περίοδο των βροχών», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το 95% της χώρας.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως την επαρχία Βάγιε δελ Κάουκα, η βροχόπτωση διήρκεσε 12 ώρες χωρίς διακοπή. Στη βόρεια επαρχία Ατλάντικο, ένα ποτάμι υπερχείλισε πλημμυρίζοντας έξι χωριά και αφήνοντας άστεγους πάνω από 20.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, λόγω της κατάστασης, επέσπευσε την επιστροφή του στη χώρα από την Ιβηροαμερικανική Σύνοδο στην Μαρ δελ Πλάτα στην Αργεντινή.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Σάντος επρόκειτο να μεταβεί κατευθείαν στην πόλη Μπαρανκίγια στην επαρχία Ατλάντικο για να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους και να επιβλέψει τα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών.

Στη γειτονική Βενεζουέλα, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, καθιζήσεις και κατολισθήσεις που κόστισαν τη ζωή 34 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα και άφησαν άστεγους 73.000 ανθρώπους. Οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τέσσερις επαρχίες.

Τα ακραία φαινόμενα αποδίδονται στο φαινόμενο Λα Νίνια, αλλά και στην κλιματική αλλαγή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή