Στενεύουν τα περιθώρια για την επίλυση του Κυπριακού

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 07:23
UPD:07:36
A- A A+

Αρχίζουν σήμερα στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να εμφανίζεται αδιάλλακτη, προειδοποιώντας δια στόματος Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα υπογράψει καμμία συμφωνία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, ο οποίος μεταβαίνει στη Δανία, αναμένεται να ζητήσει παράταση του χρόνου διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τον Δανό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ρασμούσεν, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση των συνομιλιών ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί και ο ίδιος ο Κόφι Ανάν στην Κοπεγχάγη, εάν αυτό θα διευκόλυνε μια συμφωνία, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

Στη Δανία βρίσκεται ήδη ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, για να συμβάλλει διπλωματικά στις εντατικές προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του State Department Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο Ανάν.

«Εχουμε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου θα κλείσει χωρίς αστερίσκους. Δεν είμαι εξ ίσου αισιόδοξος για τη λύση του πολιτικού προβλήματος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. «Στόχος, πρόσθεσε, είναι να παραμείνει ανοιχτή η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν και μετά την Κοπεγχάγη.

Μετά τη συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη χθες το βράδυ στη Δανία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η επίλυση του Κυπριακού και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είναι τρία ζητήματα που δεν είναι συνδεδεμένα, αλλά σχετίζονται και διαμορφώνουν μία κοινή δυναμική.

Ο Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί σήμερα με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς.

Από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, τόνισε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης, ενώ ο Δανός πρωθυπουργός Ρασμούσεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα αρχίσουν την ημέρα που η Αγκυρα, θα κάνει σεβαστά τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Ρασμούσεν να σταλεί από την Κοπεγχάγη ξεκάθαρο και θετικό μήνυμα στην Αγκυρα, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή