WikiLeaks: Αποκαλύψεις για το Κατάρ

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 08:47
A- A A+

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera χρησιμοποιεί ως μέσον διαπραγμάτευσης σε ορισμένες χώρες το Κατάρ, αποκαλύπτεται σε απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα τα οποία δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks και δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα «The Guadian».

Αν και το τηλεοπτικό δίκτυο επιμένει ότι είναι ανεξάρτητο στον τρόπο που καλύπτει τα γεγονότα, αποτελεί «ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία του Κατάρ», εκτιμά αξιωματούχος σε ένα από τα έγγραφα.

Το Κατάρ προσαρμόζει την κάλυψη των γεγονότων από το Al Jazeera με τέτοιον τρόπο ώστε να ικανοποιεί ξένους ηγέτες, υπογραμμίζεται σε διπλωματικό τηλεγράφημα.

Διπλωματικό τηλεγράφημα από τον Νοέμβριο του 2009 επισημαίνει πως το τηλεοπτικό δίκτυο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί "ως διαπραγματευτικό μέσο με στόχο την βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες, ειδικά με αυτές που δεν εκτιμούν τα ρεπορτάζ του αλ Τζαζίρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Φεβρουάριο, η αμερικανική πρεσβεία στην Ντόχα είχε γράψει στην Ουάσινγκτον πως «οι σχέσεις (ανάμεσα στο Κατάρ και την Σαουδική Αραβία) βελτιώθηκαν όταν το Κατάρ περιόρισε τις επικρίσεις του, μέσω του Al Jazeera, προς την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.»

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κατάρ Τζόζεφ ΛεΜπαρόν αναφέρει σε ένα από τα έγγραφα πως η κάλυψη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή από το Al Jazeera «σχετικά ελεύθερη και ειλικρινής».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή