«Πλήγμα» στις σχέσεις Αυστραλίας - Κίνας από αποκαλύψεις του WikiLeaks

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 12:24

A- A A+

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ υπερασπίστηκε σήμερα τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα χαρακτηρίζοντάς τις «ισχυρές», μετά τη δημοσίευση από το WikiLeaks τηλεγραφήματος που αναφέρει ότι συμβούλευσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βία για να περιορίσουν το Πεκίνο, αν δεν συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς.

Την περασμένη εβδομάδα ο ιστότοπος WikiLeaks ξεκίνησε να δίνει στη δημοσιότητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκαλύπτουν μυστικά της αμερικανικής διπλωματίας. Ένα από αυτά αναφέρεται στη συνάντηση που είχε ο Ραντ, τον Μάρτιο του 2009, με τη Χίλαρι Κλίντον, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Ο Ραντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων, αλλά είπε ότι οι σχέσεις της Καμπέρα με το Πεκίνο είναι ειλικρινείς και ότι κατά την άποψή του θα προκύψουν δυσκολίες από το ότι η Κίνα έχει ενσωματωθεί περισσότερο στη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα τηλεγραφήματα, η Κλίντον ζήτησε συμβουλή για το πώς να αντιμετωπίσει την Κίνα και ο Ραντ της απάντησε: «Ενσωματώστε την Κίνα ουσιαστικά στη διεθνή κοινότητα, αλλά προετοιμαστείτε να χρησιμοποιήσετε βία αν όλα πάνε στραβά».

Στο τηλεγράφημα ο Ραντ, ο οποίος μιλάει άπταιστα κινεζικά, περιέγραψε τον εαυτό του ως «στυγνό ρεαλιστή» στο θέμα της Κίνας και εξέφρασε μία πιο σκληροπυρηνική άποψη για το πώς να χειριστεί η Αυστραλία την κυριαρχία του Πεκίνου, του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

«Πώς να αντιμετωπίσεις σκληρά τον τραπεζίτη σου;», φέρεται να ρώτησε η Κλίντον, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, και είπε στον Ραντ ότι η αυξανόμενη οικονομική δύναμη της Κίνας προκαλεί μεγάλο άγχος στην Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, ο Ραντ είπε στην Κλίντον ότι η στάση του Πεκίνου απέναντι στην αποσχισθείσα Ταϊβάν ήταν «παράλογη και παρανοϊκή».

Επίσης περιέγραψε την πρότασή του για τη δημιουργία Οικονομικής Ένωσης Ασίας-Ειρηνικού για να συγκρατηθεί η επιρροή της Κίνας στην περιοχή και να παραμείνει η επιρροή των ΗΠΑ, αναφέρει το αμερικανικό τηλεγράφημα.

Το σχέδιο της Αυστραλίας να γίνει ναυτική υπερδύναμη αποκτώντας νέο στόλο με 12 υποβρύχια μέσα στις επόμενες δεκαετίες είναι κυρίως μία απάντηση στην αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας, είπε ο ίδιος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστραλίας Ρόμπερτ Μακλέλαντ είπε ότι η κυβέρνηση, με τη συνεργασία της αστυνομίας, ερευνά κατά πόσο ο ιστότοπος WikiLeaks και ο αυστραλός ιδρυτής του Τζούλιαν Ασάνζ παραβίασε κάποιον νόμο δημοσιεύοντας τα τηλεγραφήματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή