Τοποθεσίες «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ» διέρρευσε το WikiLeaks

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 18:16
A- A A+

Μία μεγάλη λίστα με τοποθεσίες που θεωρούνται ότι έχουν ζωτική σημασία για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ έφερε στο φως της δημοσιότητας το WikiLeaks, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ, οδηγώντας σε κατηγορίες ότι ο ιστότοπος βοηθά αντάρτες να εντοπίσουν στόχους για επιθέσεις.

Ο κατάλογος αρχίζει με ένα ορυχείο κοβαλτίου στην Κινσάσα του Κονγκό, ενώ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη όπου φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν ινσουλίνη, αντίδοτα για τσιμπήματα φιδιών και εμβόλια για τον αφθώδη πυρετό.

Το 2009, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από όλες τις αμερικανικές αποστολές στο εξωτερικό να καταρτίσουν μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις η καταστροφή των οποίων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η λίστα περιλαμβάνει αγωγούς και κόμβους επικοινωνιών και μεταφορών.

«Απολύτως επίμεμπτη» χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση της λίστας ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ασφαλώς για τη δημοσιοποίηση λίστας στόχων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες ή σαμποτέρ», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

«Νομίζω ότι είναι απολύτως επίμεμπτη η δημοσιοποίηση που πραγματοποιήθηκε χωρίς μέριμνα για τα ευρύτερα ζητήματα της ασφάλειας, της ασφάλειας εκατομμυρίων ανθρώπων», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή