WikiLeaks: Tο ΝΑΤΟ έχει σχέδια για την προστασία των χωρών της Βαλτικής

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 12:50

A- A A+

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν επεξεργαστεί σχέδια για την προστασία των χωρών της Βαλτικής από απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία, αποκαλύπτουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Τα τηλεγραφήματα, που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian, αποκαλύπτουν σχέδια για την επέκταση του ήδη υπάρχοντος σχεδίου για την προστασία της Πολωνίας στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υπέγραψε εμπιστευτικό μήνυμα που αναφέρει ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να επεκτείνουν το σχέδιο προστασίας της Πολωνίας στις χώρες τις Βαλτικής.

Το τηλεγράφημα τονίζει ότι τα στρατιωτικά σχέδια δεν θα πρέπει να συζητηθούν δημοσίως προκειμένου να μην ενισχυθούν οι εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Η σύρραξη ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία το 2008, που έφερε αντιμέτωπες την Τιφλίδα και τη Μόσχα, η οποία επενέβη επισήμως για να υπερασπισθεί την ρωσική μειονότητα στη Γεωργία, έχει αφήσει ίχνη στη μνήμη των χωρών της Βαλτικής, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, που δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους ομολόγους τους στις τρεις χώρες να παραμείνουν ήρεμοι για να μην ερεθίσουν τη Ρωσία.

«Τα γεγονότα της Γεωργίας κυριάρχησαν στην επικαιρότητα εδώ, όπως σπάνια έχει συμβεί», αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρίγα, σύμφωνα με τους New York Times, που επίσης δημοσιεύουν αποσπάσματα.

Οι Λετονοί έκαναν παραλληλισμούς ανάμεσα στην κατάσταση στον Καύκασο και στην κατάσταση που θα δημιουργείτο σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στη χώρα της Βαλτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή