«Να μην έχει παράλογες απαιτήσεις η Πολωνία», λέει ο Πατ Κοξ

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 13:17
A- A A+

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ δηλώνει ότι «σχεδόν φθάσαμε στο Εβερεστ» στις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά απευθύνει έκκληση προς την Πολωνία να μην έχει δυσανάλογες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην πολωνική εφημερίδα Γκαζέτα Βιμπόρσκα ο Πατ Κοξ τονίζει ότι σε κάθε διαπραγμάτευση «οι τελευταίες στιγμές είναι πάντα οι πιο δραματικές και οι πιο εξαντλητικές για τους συμμετέχοντες».

Για να υπάρξει συμφωνία στην Κοπεγχάγη «πρέπει οι δύο πλευρές να αντιληφθούν την ιστορική σημασία της διαδικασίας. Η κατάσταση θυμίζει την αναρρίχηση στο Εβερεστ, όταν η αποστολή έχει σχεδόν φθάσει στην κορυφή και παίζεται στα τελευταία μέτρα», λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Κοξ δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι η Πολωνία παραμένει η πιο αδιάλλακτη από τις υποψήφιες χώρες. «Αποτελείτε το ήμισυ αυτής της διεύρυνσης, πρέπει να καλύψετε τεράστιες απαιτήσεις αναμόρφωσης της οικονομίας και της υπαίθρου. Κανανοώ ότι προσπαθείτε να αποσπάσετε τα μέγιστα. Πρέπει ωστόσο να μην έχετε δυσανάλογες απαιτήσεις», προειδοποιεί ο Πατ Κοξ.

«Κατά πρώτον το οικονομικό πακέτο που τίθεται υπό διαπραγμάτευσιν στην Κοπεγχάγη δεν είναι παρά τμήμα των ποσών που έχετε ήδη εξασφαλίσει. Και κατά δεύτερον, το πιό σημαντικό δεν είναι τα κονδύλια, αλλά οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι οικονομικές σχέσεις που αποφασίζουν εάν μία χώρα είναι ελκυστική για τους επενδυτές», λέει ο Πατ Κόξ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή