Νέες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 10:03

A- A A+

Η Βόρεια Κορέα έβαλλε με πυροβολικό στα ύδατα ανοικτά των δυτικών της ακτών, προκαλώντας προσωρινά πανικό στις νευρικές χρηματαγορές στη Νότια Κορέα, ενώ κορυφαίος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποίησε για νέες προκλήσεις από την Πιονγκγιάνγκ.

Εκπρόσωπος του στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι άγνωστος αριθμός οβίδων πυροβολικού ερρίφθησαν από το Βορρά στην πλευρά του Νότου σε διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα, προσθέτοντας ότι επρόκειτο μάλλον για άσκηση. Γυμνάσια πραγματοποιεί και η Νότια Κορέα στην περιοχή.

Το περιστατικό σημειώνεται δύο εβδομάδες μετά το βομβαρδισμό ενός νησιού στην διαφιλονικούμενη μεθόριο. Αρχικά τόσο το χρηματιστήριο όσο και το γουόν σημείωσαν μεγάλες υποχωρήσεις, για να ανακάμψουν στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του κοινού επιτελείου των ΗΠΑ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σεούλ. Σε δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση στην Κίνα να «τιθασεύσει» τη σύμμαχό της Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας πως ο «κακός» στην Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να «προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει» την περιφέρεια.

Όπως είπε, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι προκλήσεις θα συνεχιστούν εκτός εάν οι ηγέτες αναλάβουν την πρωτοβουλία και κάνουν την Πιονγκιάνγκ να συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά της πρέπει να αλλάξει».

«Αυτός ο τύπος είναι ένας κακός τύπος και όταν έχεις να κάνεις με κακούς τύπους δεν μπορείς απλώς να εύχεσαι να σταματήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, πρόσθεσε αναφερόμενος στο Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Παράλληλα, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ συμφώνησαν «να συνεχίσουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τις επιθετικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας και να ενισχύσουν την ετοιμότητα των δύο χωρών να απαντήσουν».

Παράλληλα όπως επισήμαναν οι δύο αρχηγοί, ο βομβαρδισμός τον περασμένο μήνα νοτιοκορεατικού νησιού με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 18, ήταν «μια σκόπιμη και παράνομη επίθεση», που παραβίασε τον Χάρτη του ΟΗΕ και την ανακωχή που έβαλε τέλος στον πόλεμο της Κορέας (1950-53).

Η επίσκεψη Μάλεν στη Νότια Κορέα και στη συνέχεια στην Ιαπωνία ακολουθεί τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα ανάμεσα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τους ομολόγους της τής Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Οι τρεις υπουργοί επέκριναν την απροθυμία της Κίνας να τιθασεύσει την Πιονγκγιάνγκ. Χθες, το Πεκίνο επέκρινε με τη σειρά του τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Ασιατικές σύμμαχικές τους χώρες για την άρνησή τους να συνομιλήσουν με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή