Το 2011 στους φορητούς υπολογιστές το Chrome OS της Google

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 11:37
A- A A+

Στα μέσα του 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά οι πρώτοι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptops και notebooks), που θα «τρέχουν» το νέο λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google.

Οι πρώτοι φορητοί Η/Υ με το λειτουργικό της Google αναμένεται να κατασκευαστούν από την κορεατική Samsung και την ταϊβανέζικη Acer, ενώ η αμερικανική Intel θα παρέχει τους πρώτους επεξεργαστές. Οι τιμές για τα μελλοντικά λάπτοπ με το Chrome OS δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Η βασική καινοτομία του νέου λειτουργικού συστήματος θα είναι η «Ιστο-κεντρική» (Web-centric) χρήση του υπολογιστή, καθώς οι χρήστες θα χρησιμοποιούν πλέον online εφαρμογές μέσω του υπολογιστικού «νέφους» (cloud computing).

Στα πλεονεκτήματα του Chrome OS περιλαμβάνονται επίσης ταχύτερο άνοιγμα και κλείσιμο του υπολογιστή, αυτόματη ανανέωση της προστασίας από ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας Η/Υ, καθώς και ασφαλής προσωπική πρόσβαση στα δεδομένα του υπολογιστή από οπουδήποτε στο Ίντερνετ.

Οι χρήστες που επιθυμούν, θα μπορούν να χρησιμοποιούν και offline τα προγράμματα και τα δεδομένα του υπολογιστή τους, ωστόσο ο στόχος είναι να αξιοποιούν τις ευρυζωνικές συνδέσεις για να βρίσκονται online (υπογράφηκε σχετική συμφωνία της Google με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Verizon).

Ήδη η Google ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν αρκετές εταιρίες και οργανισμοί στις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών το Πεντάγωνο), στους οποίους μοίρασε δοκιμαστικούς φορητούς υπολογιστές με το υπό ανάπτυξη λειτουργικό της, για να το αξιολογήσουν και να το εμπλουτίσουν με την εμπειρία και τις παρατηρήσεις τους.

Σήμερα, η Microsoft ελέγχει, χάρη στα Windows, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές. Ορισμένοι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι, την πρώτη διετία τουλάχιστον, θα απειληθεί η κυριαρχία της από την έλευση του Google Chrome OS. Όσον αφορά το ομώνυμο πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Chrome της Google, σύμφωνα με την εταιρία, βρίσκεται σε φάση συνεχούς επέκτασης, καθώς έχει πλέον 120 εκατ. χρήστες διεθνώς, από 70 εκατ. τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή