Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Μαχμούντ Αμπάς είχε σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Καλωσορίζοντας το φίλο, όπως είπε, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες των Παλαιστινίων για βιώσιμη λύση στο Μεσανατολικό.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου ενιαίου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού Κράτους, που θα συνυπάρχει με το κράτος του Ισραήλ εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων που θα οριστούν στην προ του 1967 γραμμή, και είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην ειρηνευτική διαδικασία.
Όπως εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για το παρόν αδιέξοδο στις άμεσες διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα, διεμήνυσε, διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής είναι έτοιμη να συνεισφέρει και τώρα και στο μέλλον.
Τώρα, επεσήμανε, με πιο ισχυρή Παλαιστινιακή Αρχή, βλέπει κανείς μια άλλη Παλαιστίνη πιο σίγουρη πιο ασφαλή αναπτυσσόμενη, ένα νοικοκύρεμα και αυτό, εκτίμησε, δείχνει έμπρακτα ότι αν υπήρχε ένα κράτος αναγνωρισμένο, αυτό θα ήταν η εγγύηση της ασφάλειας για τον παλαιστινιακό λαό και το Ισραήλ.
Ο δρόμος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή είναι η δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους, υπογράμμισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
Eξάλλου, ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη τα πληρώματα των ελληνικών πυροσβεστικών αεροσκαφών και τους άνδρες της ΕΜΑΚ που συνέβαλαν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο βόρειο Ισραήλ, στο όρος Καρμέλ, αλλά και τον Πρόεδρο Αμπάς που έστειλε πυροσβεστικά οχήματα σε βοήθεια του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για συμβολική πράξη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τη δημιουργία περιφερειακής δύναμης για την κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και γενικότερα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, μια πρωτοβουλία όπως είπε, με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό για τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των κρατών της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Παλαιστινιακού λαού για την υποστήριξη της Ελλάδας, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε διαμέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία -όπως είπε- θα πρέπει να παίξει έναν πολιτικό ρόλο.
Σήμερα, τόνισε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, οδεύουμε προς δύο κατευθύνσεις. «Η μία κατεύθυνση είναι η πολιτική διαδικασία, μέσα από την οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε τη γενικότερη κρίση και η δεύτερη κατεύθυνση, είναι η εθνική συμφιλίωση», «διότι -όπως υπογράμμισε- «οποιαδήποτε επίλυση προκύψει στο μέλλον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση, συμφιλίωση».
Όπως είπε, η παλαιστινιακή πλευρά είναι δεσμευμένη πολιτικά για την τήρηση του Οδικού Χάρτη και της αραβικής ειρηνευτικής διαδικασίας, που αποτελεί ένα πολύ ακριβό, πολύ σημαντικό δώρο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Αυτή», υπενθύμισε, «ορίζει ότι όταν αποσυρθεί το Ισραήλ από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, τότε τα κράτη που θα υπογράψουν αυτή τη συμφωνία, θα αναγνωρίσουν αμέσως το Ισραήλ και θα συνάψουν και διπλωματικές σχέσεις με αυτό».