Αυστραλία: Οι ΗΠΑ υπεύθυνες για τη διαρροή στο WikiLeaks

Θα προσφέρει προξενική βοήθεια στον Ασάντζ
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 12:43
UPD:15:13

A- A A+

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη διαρροή δεκάδων χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων στο WikiLeaks και όχι ο ιδρυτής του, Tζούλιαν Ασάντζ. Παράλληλα η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα παρέχει προξενική βοήθεια στον υπήκοο της, που συνελήφθη χθες στη Βρετανία.

«Ο κ. Ασάντζ δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την χωρίς άδεια δημοσιοποίηση 250.000 εγγράφων από το δίκτυο των διπλωματικών επικοινωνιών των ΗΠΑ», όπως είπε ο Ραντ μιλώντας στο Reuters.

«Η απόλυτη ευθύνη και φυσικά η νομική ευθύνη βαρύνει αυτούς που αρχικά δημοσιοποίησαν χωρίς άδεια τα έγγραφα. Γι'αυτό ευθύνονται οι Αμερικανοί», κατέληξε ο Αυστραλός υπουργός.

Ο Ραντ δήλωσε ότι η διαρροή προκαλεί ερωτήματα για την «επάρκεια» της αμερικανικής ασφάλειας σχετικά με τα διπλωματικά τηλεγραφήματα και το επίπεδο πρόσβασης σε αυτά εδώ και πολλά χρόνια.

Σε κάποια από τα δημοσιοποιημένα αμερικανικά τηλεγραφήματα ο Ραντ χαρακτηρίζεται ως «επιρρεπής σε λάθη και μανιακός με τον έλεγχο», ενώ διπλωμάτες εμφανίζονται ενοχλημένοι με το γεγονός ότι ο ίδιος είχε πει ότι ο Τζορτζ Μπους δεν γνώριζε τι είναι οι G20.

Ο Ραντ δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι χαρακτηρισμοί αυτοί. «Είμαι σίγουρος ότι πολύ χειρότερα από αυτά έχουν γραφτεί για εμένα και πιθανώς πολύ χειρότερα θα γραφτούν στο μέλλον, αλλά ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρει», όπως είπε.

Προξενική βοήθεια στον Ασάντζ

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο, ο Ραντ δήλωσε ότι η Αυστραλία θα παρέχει προξενική βοήθεια στον Ασάντζ.

Ο γενικός πρόξενος της Αυστραλίας στη Βρετανία ήδη συνομίλησε με τον Ασάντζ, ο οποίος συνελήφθη χθες στο Λονδίνο βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης και αιτήματος έκδοσής του στη Σουηδία όπου τον βαρύνουν κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης, ενώ διπλωμάτες παρέστησαν στην πρώτη ακρόαση της υπόθεσής του.

«Επιβεβαιώσαμε ότι θα παρέχουμε [προξενική βοήθεια], όπως θα κάναμε για όλους τους Αυστραλούς πολίτες», είπε ο Ραντ, μια ημέρα αφότου η πρωθυπουργός του Τζούλια Γκίλαρντ χαρακτήρισε την δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων διπλωματικών εγγράφων από το WikiLeaks «χονδροειδώς ανεύθυνη» πράξη.

«Θα του επιδώσουμε σύντομα μια επιστολή που αναφέρει ότι είμαστε έτοιμοι να του παράσχουμε προξενικές επισκέψεις και κάθε άλλη προξενική βοήθεια όσον αφορά την ευημερία του και τα νόμιμα δικαιώματά του», δήλωσε ο Ραντ.

«Επαίσχυντη κολακεία» των Αμερικανών

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Australian, ο Ασάντζ κατηγορεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας για «επαίσχυντη κολακεία» των Αμερικανών.

«Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Αυστραλίας μοιάζουν να έχουν τεθεί πλήρως στην διάθεση των ΗΠΑ όσον αφορά το εάν και κατά πόσον θα ακυρωθεί το Αυστραλιανό διαβατήριο μου, ή όσον αφορά την παρακολούθηση και την παρενόχληση υποστηρικτών του WikiLeaks», επισημαίνει. «Η κυβέρνηση Γκίλαρντ προσπαθεί να πυροβολήσει τον αγγελιοφόρο διότι δε θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια… και για τις δικές της διπλωματικές και πολιτικές συμφωνίες».

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ισχυρά ΜΜΕ και το WikiLeaks είναι κομμάτι αυτών των ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ βοηθούν ώστε οι κυβερνήσεις να είναι ειλικρινείς», αναφέρει στο άρθρο ο Ασάντζ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή