Ειρηνική λύση επιζητεί η Πιονγιάνγκ στη διαμάχη για τα πυρηνικά

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 14:06
A- A A+

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι αναζητεί μία ειρηνική λύση με τον έξω κόσμο ως προς τη διαμάχη για τα πυρηνικά, έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης για την επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα που είχε κλείσει το 1994, μετά από συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι αποτελεί αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας η αναζήτηση ειρηνικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο. «Το εάν η κυβέρνηση θα αποφασίσει την επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα ή όχι εξαρτάται πλήρως από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Νωρίτερα η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την άμεση επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα που ακινητοποιήθηκε το 1994 έπειτα από τη διεθνή κρίση που ξέσπασε λόγω των στοιχείων για την παραγωγή πλουτώνιου για πυρηνικά όπλα.

Η Νότια Κορέα εξέφρασε την βαθειά ανησυχία και τη λύπη της για την απόφαση της Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η απόφαση της Πιονγιάνγκ, η οποία σύμφωνα με την βορειοκορεατική κυβέρνηση υπαγορεύθηκε από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να διακόψουν την προμήθεια της χώρας σε πετρέλαιο, αποτελεί μία ύστατη άσκηση πίεσης προς την Ουάσινγκτον για να επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή