Τσεχία: Απεργία στο Δημόσιο κατά των μέτρων λιτότητας

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 15:42

Οι διαδηλωτές, κυρίως γιατροί, υπάλληλοι και δάσκαλοι, κατήγγειλαν τα κυβερνητικά σχέδια να μειωθεί κατά 10% το μισθολογικό κόστος.

A- A A+

Παρέλυσε σήμερα ο δημόσιος τομέας στην Τσεχία, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας.

Οι διαδηλωτές, κυρίως γιατροί, υπάλληλοι και δάσκαλοι, κατήγγειλαν τα κυβερνητικά σχέδια να μειωθεί κατά 10% το μισθολογικό κόστος.

«Περίπου 123.000 άνθρωποι παίρνουν ενεργά μέρος σε αυτή την απεργία και 185.000 έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους» δήλωσε ο Γιάροσλαβ Ζαβαντίλ, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας των συνδικαλιστικών ενώσεων της Βοημίας-Μοραβίας (CMKOS) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Πράγα.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Τσεχίας, όπως η Οστράβα, η Μλάντα Μπόλεσλαβ και το Παρντούμπιτσε.

Στο δημόσιο τομέα της χώρας εργάζονται περίπου 650.000 άνθρωποι (ο πληθυσμός της Τσεχίας είναι περίπου 10,5 εκατομμύρια)

Ο Νέτσας πάντως τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποκηρύξει τα μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας.

Μάλιστα, κατηγόρησε τα συνδικάτα και την αριστερή αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως παίζουν «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που κινδυνεύει «να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

Και ο πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε πως οι μειώσεις δαπανών στις οποίες δεσμεύθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση αποτελούν «μία απόλυτη αναγκαιότητα».

Το σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2011, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 4,6% του ΑΕΠ.

Φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να φτάσει το 5,3% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει να το μειώσει στο 2,9% το 2013.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή