WikiLeaks: Απειλές για «ακραίες συνέπειες» αν δεν αποφυλακιζόταν ο βομβιστής του Λόκερμπι

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 16:24

A- A A+

Η Λιβύη είχε απειλήσει τον περασμένο χρόνο τη Βρετανία με «ακραίες συνέπειες», εάν ο δράστης της επίθεσης του Λόκερμπι πέθαινε στη φυλακή, αποκαλύπτουν τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Οι επαπειλούμενες συνέπειες περιελάμβαναν τη διακοπή όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βρετανίας στη Λιβύη, διαδηλώσεις κατά των βρετανικών διπλωματικών αποστολών και έμμεσες απειλές για τους Βρετανούς υπηκόους στη Λιβύη, σύμφωνα με τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται από την εφημερίδα The Guardian.

Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τους βρετανούς ομολόγους τους ότι «οι συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις θα ήσαν ακραίες, εάν ο αλ-Μεγκράχι πέθαινε στη φυλακή της Σκοτίας», σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Τρίπολη Τζιν Κρετζ, με ημερομηνία του Ιανουαρίου 2009.

Και εάν η Ουάσινγκτον εξέφραζε δημόσια την αντίθεσή της στην απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι, «η αμερικανική πρεσβεία και οι Αμερικανοί πολίτες στη Λιβύη θα μπορούσαν να υποστούν ανάλογες συνέπειες», αναφέρεται στο κείμενο του διπλωματικού τηλεγραφήματος.

Ο Αμπντελμπασέτ Αλ Μεγκράχι αποφυλακίσθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους τον Αύγουστο του 2009 από τη φυλακή της Σκοτίας όπου κρατείτο, αφού οι γιατροί είχαν διαγνώσει καρκίνο του προστάτη που δεν τού έδιναν παρά τρεις μήνες ζωής. Η απελευθέρωσή του είχε προκαλέσει σφοδρή αντίδραση στις ΗΠΑ.

Ο Λίβυος, ο οποίος παραμένει εν ζωή, είναι ο μόνος καταδικασθείς για τη βομβιστική επίθεση στο Boeing της Pan Αm που ανατινάχθηκε πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με άλλο αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο είχε εμπιστευθεί σε Αμερικανούς διπλωμάτες ότι ο Μεγκράχι μπορεί να ζήσει ακόμη πέντε χρόνια, προσθέτοντας: «Το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου αυτής της ηλικίας στην κατάστασή του είναι 18 μήνες με δύο χρόνια. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται σε αυτή την χρονική κλίμακα».

Το Λονδίνο «πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Σκοτίας τείνει προς μία θετική απάντηση στο αίτημα αποφυλάκισης, όταν θα κατατεθεί, με βάση τις συζητήσεις ανάμεσα στον (πρωθυπουργό της Σκοτίας) Αλεξ Σάμοντ και τον Τζακ Στρο», σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Άλλα τηλεγραφήματα αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τρίπολη εξέφρασε την ανακούφισή του πληροφορούμενος την επικείμενη απελευθέρωση του Αλ Μαγκράχι.

«(Οι Λίβυοι) θα μπορούσαν να μάς κόψουν τα πόδια, όπως έκαναν στους Ελβετούς», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τηλεγράφημα ο Βίνσεντ Φιν, αναφερόμενος στη σφοδρή αντίδραση της Λιβύης στη σύλληψη του γιου του Μουαμάρ Καντάφι στην Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή