Σινοαμερικανικές αλληλοκατηγορίες για την κρίση στην κορεατική χερσόνησο

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 11:26
UPD:11:41

Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επέκρινε την Κίνα για το ότι επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ, στενή της σύμμαχο, τέτοια «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά».

A- A A+

Πεκίνο και Ουάσιγκτον εξακολουθούν να ανταλλάσσουν βέλη με αφορμή τους χειρισμούς τους στην κρίση της κορεατικής χερσονήσου, με την Κίνα να αρνείται να πάρει σαφή θέση απέναντι στη -στενή της σύμμαχο- Β. Κορέα.

Συγκεκριμένα, ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επέκρινε την Κίνα για το ότι επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ, στενή της σύμμαχο, τέτοια «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά».

«Τι έκανε ο Μάλεν για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή;», απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας κατηγορίες τις δηλώσεις του για την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας από την Κίνα.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι η μόνη δύναμη που απέφυγε να καταδικάσει τη βορειοκορεατική επίθεση μετά τον βομβαρδισμό.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον ανώτατο Κινέζο αξιωματούχο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ντάι Μπινγκουό είχε σήμερα στην Πιονγιάνγκ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που υπάρχει κλιμάκωση της έντασης στη βορειοκορεατική χερσόνησο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμαχικές τους ασιατικές χώρες να ζητούν από το Πεκίνο να αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση.

Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ και ο Ντάι Μπινγκουό συνομίλησαν εις βάθος για την κατάσταση την κορεατική χερσόνησο και έφθασαν σε συναινετική θέση, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων χωρίς άλλες πληροφορίες.

Οι στρατιωτικές απειλές δεν μπορούν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή