Ψηφίστηκε το ν/σ για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 15:30
A- A A+

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων του και στο σύνολο (από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ.) το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Σε αυτόν υπάγονται οι διαφορές ιδιωτικού δικαίου με συμφωνία των μερών (η οποία αποδεικνύεται με έγγραφο από τα πρακτικά του δικαστηρίου).

Στόχος, η αποσυμφόρηση των πινακίων των δικαστηρίων και κατά συνέπεια η βελτίωση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ως αποφασιστικό παράγοντα για να λειτουργήσει ο νέος θεσμός, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης έθεσε τη στήριξη του κυρίως από τους δικηγόρους, αλλά και τους δικαστές, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών για την δυνατότητα αξιοποιήσης της εναλλακτικής αυτής επιλογής για φιλικό διακανονισμό των διαφορών του.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, η προσφυγή στη διαμεσολάβηση αποκλείει προσωρινά - και μέχρι να ολοκληρωθεί - τη δικαστική διαμάχη.

Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να καλέσει τα μέρη να προσφύγουν σε διαμεσολάβηση, ενώ σε περίπτωση που αυτή δεν καρποφορήσει, η αναβολή της δίκης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο.

Στόχος του νομοθετήματος είναι να προσδιοριστούν οι διαφορές και να ερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις που να ικανοποιούν τα συμφέροντα και των δύο μερών με τη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου, κυρίως δικηγόρου.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Α. Τριανταφυλλόπουλος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα κοινωνικής διαβούλευσης που εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης με όρους διαφάνειας. Όπως είπε, μια σύγχρονη κοινωνία οφείλει να προσφέρει στους πολίτες εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών πέρα από το συνηθισμένο μοντέλο της δίκης κι αυτό το προσφέρει ο θεσμός του διαμεσολαβητή.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Δένδιας, αφού σημείωσε πως τα θέματα απονομής της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να μπαίνουν στα κομματικά κανάλια, υποστήριξε ότι τα νομοθετήματα αυτά δεν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της πραγματικότητας, παρόλο που όπως είπε, το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο. «Πρέπει να δούμε πώς θα αναμορφώσουμε συνολικά το Δίκαιο», παρατήρησε και πρόσθεσε πως η ΝΔ χρειάζεται θεσμικούς συνομιλητές που ενστερνίζονται αυτή την ανάγκη με βάση τις προκλήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Α. Σκυλλάκος είπε ότι χρειάζεται η αλλαγή του Δικαίου, αλλά το ΚΚΕ έχει άλλη άποψη από τα κόμματα εξουσίας, «τα οποία τα ενδιαφέρει πώς θα έρθουν επενδύσεις για να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ εμείς είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Θ. Πλεύρης υπερψήφισε, συμφωνώντας με τον θεσμό του διαμεσολαβητή και παρατήρησε, με αιχμή την κριτική που ασκήθηκε, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι ο θεσμός θίγει το αδύναμο μέρος, καθώς αν θέλει ένας επιχειρηματίας να βρει τρόπο να λύσει τη διαφορά του με τον εργαζόμενο, θα τη λύσει. Εξάλλου, εξέφρασε την απορία του γιατί δεν συζητείται το θέμα, όσοι είναι υπουργοί, να μην είναι βουλευτές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μουλόπουλος ψήφισε «παρών», τονίζοντας πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο πολίτης να επιλέξει ποιον μεσολαβητή θέλει, κάτι που δεν επιτρέπει το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι ρυθμίσεις του νομοθετήματος και σε άλλου είδους υποθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως πρώτα πρέπει να κριθεί η λειτουργία του θεσμού. Επ’ αυτού εξέφρασε την ελπίδα του να πετύχει η διαμεσολάβηση - δεδομένου μάλιστα ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου διαμορφώνουν περιβάλλον καταξίωσης του θεσμού και παρέχουν κίνητρα - και επανέλαβε ότι σε αυτό πρέπει να συμβάλει ο νομικός κόσμος.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή