Κορυφώνεται η κινεζική οργή για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 10:53
REUTERS/TOBY MELVILLE

A- A A+

Λίγες ώρες πριν από την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης 2010 στον Kινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, η Κίνα κλιμακώνει την επίθεσή της εναντίον της Επιτροπής του Βραβείου και ενισχύει τα μέτρα κατά των διαφωνούντων και των ξένων μέσων.

Την ίδια στιγμή, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη Δύση ότι «προσάγει τη χώρα σε δίκη», προσπαθώντας να επιβάλει ξένες αρχές και αξίες.

«Σήμερα στο Οσλο της Νορβηγίας θα στηθεί μία φάρσα: Η Δίκη της Κίνας», γράφει στο κύριο άρθρο της η κινεζική λαϊκή ταμπλόιντ Global Times.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στο Πεκίνο. Αστυνομικά οχήματα και αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας, με έμφαση την κατοικία του Λιου Σιαομπό, την πρεσβεία της Νορβηγίας και την Πλατεία Τιενανμέν.

Η σύζυγος του Λιου Σιαομπό, Λου Σια δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σύζυγός της θα αφιερώσει τα βραβείο στους νεκρούς της Τιενανμέν.

Η Κίνα έχει εξοργισθεί από τη βράβευση ενός ανθρώπου που τον θεωρεί ανατρεπτικό στοιχείο και εγκληματία και η διαμάχη της με την Επιτροπή του Νομπέλ Ειρήνης έχει επεκταθεί στη διεθνή διπλωματία.

Η Επιτροπή του βραβείου ανακοίνωσε χθες ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν βασικές οικουμενικές αξίες, αλλά το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα εννοεί να τις θεωρεί δυτικές αξίες. Από την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιου Σιαομπό, το Πεκίνο δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί τα ξένα κράτη να μην παρευρεθούν στην τελετή της απονομής, απειλώντας με κυρώσεις.

Στην πορεία προς την τελετή, οι κινεζικές αρχές κλιμάκωσαν τα περιοριστικά μέτρα προς τους Κινέζους ακτιβιστές.

Οι κινεζικές αρχές έχουν μπλοκάρει τις τελευταίες ημέρες τις ιστοσελίδες ξένων μέσων ενημέρωσης, όπως το CNN και το BBC, αν και οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες παρά σε πολυτελή ξενοδοχεία και συγκροτήματα που κατοικούνται κυρίως από αλλοδαπούς.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα πρόβαλε τις δηλώσεις του Κινέζου εγκληματολόγου Γκάο Μινγκσουάν , σύμφωνα με τον οποίο ο Λιου «υποκίνησε τον κόσμο να ανατρέψει τη νόμιμη εξουσία της λαϊκής δικτατορίας που τελεί υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και το σοσιαλιστικό σύστημα». «Εάν ο κινεζικός λαός ενεργήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα υποφέρει από πολέμους και διαμάχες, καταστρέφοντας την σημερινή ειρήνη που η Κίνα κατέκτησε με μεγάλες προσπάθειες», προσθέτει.

Μπορεί ο Λιου Σιαομπό να τιμάται από τη διεθνή κοινότητα για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, όμως παραμένει σχετικά άγνωστος στους συμπατριώτες του, έπειτα από τις άοκνες προσπάθειες του κινεζικού καθεστώτος να σβήσει από τη συλλογική μνήμη το κίνημα για τη δημοκρατία της Πλατείας Τιενανμέν το 1989 και χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή