Γ. Παπανδρέου: Δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 12:14
UPD:13:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

«Με το νέο πλαίσιο ούτε καταργούνται, ούτε αναιρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ούτε μειώνονται γενικευμένα οι μισθοί», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. του ΚΚΕ.

«Δίνεται», πρόσθεσε, «η δυνατότητα να υπάρξει μία από κοινού διευθέτηση εργαζομένου εργοδότη στο δίλημμα απόλυση ή συγκράτηση μισθών».

«Ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζομένους ή να κλείσουν», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε: «Δικό μας πρώτο μέλημα είναι η διατήρηση και η εξασφάλιση της δουλειάς, ώστε περνώντας το τούνελ να μπορέσουμε, έχοντας τις μικρότερες απώλειες, να μπούμε και πάλι στην ανάπτυξη».

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας», συνέχισε, «μία αντιπαραγωγική οικονομία, που δεν παράγει νέες θέσεις εργασίας, μια αποδυναμωμένη παραγωγική βάση, που αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα να τη, αντιστρέψουμε, η ύφεση θα μας τραβήξει πιο βαθιά κι αυτό είναι η αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να τη λέμε στο λαό».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η πορεία της μετάβασης σε μια υγιή ανταγωνιστική οικονομία δεν είναι εύκολη και πως «τη χτίζουμε σιγά σιγά». «Φιλοδοξούμε το 2011 να είναι το τελευταίο έτος ύφεσης», συμπλήρωσε.

Ακόμη, απευθυνόμενος στην Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις απολύσεις και μειώσεις που έγιναν στην Τυποεκδοτική και στο ρ/σ 902 του ΚΚΕ. «Το κάνατε γιατί μειώθηκε ο κύκλος εργασιών. Αυτό είπατε, αλλά δεν δίνετε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να κάνει κι αυτός νοικοκύρεμα», είπε χαρακτηριστικά.

Αμεση ήταν η απάντηση της γ.γ. του ΚΚΕ, η οποία σημείωσε: «Με μικροπρέπεια μιλήσατε απέναντι στο ΚΚΕ, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε πως «πάμε για γενικευμένη ισοπέδωση προς τα κάτω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πως «αν ο λαός δεν αντεπιτεθεί, τότε η ατομική και η εθνική συλλογική σύμβαση θα συμπίπτουν προς τα κάτω».

Επεσήμανε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις νέες εργασιακές σχέσεις και θα το ψηφίσει με διαδικασίες «φαστ τρακ» μία ημέρα πριν τη γενική απεργία της Τετάρτης, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αξία οι απεργίες.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της, η κ. Παπαρήγα συμπλήρωσε πως «έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη κυβέρνηση που σας έτυχε ο κλήρος να φέρετε βάρβαρα μέτρα και να γράψετε το λαό στα παλιά σας τα παπούτσια».

«Δεν σας λέω ότι είσαστε επανασταστική, είστε συντηρητική», απάντησε στη γ.γ. του ΚΚΕ κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός.

«Δεν ξέρετε πώς θα αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε και κατέληξε: «Είναι ένα δύσκολο τούνελ όπου υπάρχουν αναγκαστικά θυσίες και κόπος αλλά από το οποίο θα βγούμε πιο ισχυροί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή